Министърката на здравеопазването на Норвегия подаде оставка заради обвинения в

...
Министърката на здравеопазването на Норвегия подаде оставка заради обвинения в
Коментари Харесай

Здравната министърка на Норвегия подаде оставка заради плагиатство

Министърката на опазването на здравето на Норвегия подаде оставка поради обвинявания в плагиатство на научен труд, съобщи Асошиейтед прес, представена от „ 24 часа “. Тя стана вторият член на държавното управление в страната, която се отдръпна тази година по такива обвинявания.

Ингвилд Херкол подаде оставка, ден откакто изследване на Северния университет в град Бодьо, Северна Норвегия, където Херкол е защитила магистърска теза през 2021 година, стигна до умозаключение, че „ размерът плагиатство в нейната магистърска теза не е нищожен ".

" Стигнахме до заключението, че Ингвилд би трябвало да подаде оставка като министър ", сподели на конференция министър председателят Юнас Гар Стьоре. Той уточни, че изследването е заключило, че плагиатството е било " предумишлено ".

Херкол сподели, че тя и съавторът " не са имали желание да плагиатстват труда на други хора ".

" Въпреки, че ни е болно да повярваме, би трябвало да приемем обстоятелството, че (университетът) е на друго мнение ", сподели тя на взаимна конференция с Гар Стьоре.

48-годишната Херкол е министър от октомври 2021 година, когато Гар Стьоре показа съдружното държавно управление на неговата Работническа партия и по-малката Партия на центъра.

Херкол е вторият член на държавното управление, който беше замесен в обвинявания за плагиатство на научен труд тази година.

През януари Сандра Борх се отдръпна от поста министър на научните проучвания и висшето обучение, откакто студент откри, че елементи от магистърската ѝ теза включват текст с правописни неточности, заимствуван без позоваване от различен създател.

Няколко други министри напуснаха обединението на Гар Стьоре през последните месеци поради неправилни дейности. През септември беше разкрито, че брачният партньор на тогавашната външна министърка Аникен Хюитфелт е търгувал с акции зад тила ѝ от години, като е допустимо по този метод фамилията да се е обогатило, съобщи Българска телеграфна агенция.

По същото време ръководещата социалдемократическа Работническа партия беше победена на локалните избори от главната опозиционна партия – консервативната групировка „ Хьойре " за първи път от 1924 година насам. Работническата партия, която от десетилетия печелеше локалните избори, на 11 септември остана втора на вота за локални препоръки в 356 общини и 11 области.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР