Министърката на правосъдието Надежда Йорданова внесе във ВСС предложението за

...
Министърката на правосъдието Надежда Йорданова внесе във ВСС предложението за
Коментари Харесай

Йорданова внесе във ВСС искането за уволнение на Гешев, но без кюлчетата и пачките

Министърката на правораздаването Надежда Йорданова внесе във Висш съдебен съвет предлагането за оставката на основния прокурор Иван Гешев. Мотивите - " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ".

Това заяви самата тя във фейсбук.

" Току-що публично внесох за разглеждане от пленума на Висшия правосъден съвет предложение за освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев на съображение член 175, алинея 1 от Закона за правосъдната власт ", написа Йорданова.

Тя е предоставила девет нови условия, с които обосновава настояването си.

Те са свързани с:

- поредицата на Антикорупционния фонд - „ Осемте джуджета “;
- случаи на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година;
- настояването за снемане на имунитета на Елена Йончева;
- обществено изразеното подозрение от страна на Главния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата;
- делото против Евдокия и Николай Баневи;
- сигнала от някогашния съучастник в „ Жоси “ ООД Георги Цолов Георгиев за „ открадването “ на сдружението и палеж на фамилната му къща;
- неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват становища;
- събитието, че основният прокурор е утвърдил инструкции при формиране на досъдебни производства за умишлени закононарушения по превоза да се подхващат дейности за изземване на транспортното средство като материално доказателство;
- случая „ Гебрев “

В началото на февруари Конституционният съд постанови, че правосъдният министър може да желае предварителното освобождение на основния прокурор, на ръководителя на Върховния касационен съд и на ръководителя на Върховния административен съд. Така Конституционен съд се произнесе с тълкувателно решение по делото, формирано по искане на Янаки Стоилов, до момента в който беше правосъден министър в първия длъжностен кабинет " Янев ".

По-късно в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия Надежда Йорданова изясни, че не е присъединила в настояването до Гешев случая с кюлчетата и пачките от фотосите от спалнята на Бойко Борисов, тъй като попадали в предлагането на Янаки Стоилов и с цел да не бъде отхвърлено настояването в процедурни хватки поради това, дали нови доказателства за нарушавания на Иван Гешев.

А във връзка шпионския скандал, правосъдната министърка сподели:

" Като министър на правораздаването поддържам всички дейности на прокуратурата за запазване на националната сигурност. "

Трябва да ги прегледат всъщност, не могат да се крият зад спънки и малки врати.
Ето и цялостното известие на Надежда Йорданова:
Току-що публично внесох за разглеждане от пленума на Висшия правосъден съвет предложение за освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев на съображение член 175, алинея 1 от Закона за правосъдната власт.

Фактическите и правни условия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, които се акцентират в предлагането са за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, според член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Предоставих за разглеждане от Висш съдебен съвет девет нови условия, даващи ми съображение да желая оставката на основния прокурор. Посочените условия са свързани с:

➡️поредицата на Антикорупционния фонд - „ Осемте джуджета “;
➡️случаи на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година;
➡️искането за снемане на имунитета на Елена Йончева;
➡️публично изразеното подозрение от страна на Главния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата;
➡️делото против Евдокия и Николай Баневи;
➡️сигнала от някогашния съучастник в „ Жоси “ ООД Георги Цолов Георгиев за „ открадването “ на сдружението и палеж на фамилната му къща;
➡️неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват становища;
➡️обстоятелството, че основният прокурор е утвърдил инструкции при формиране на досъдебни производства за умишлени закононарушения по превоза да се подхващат дейности за изземване на транспортното средство като материално доказателство;
➡️случая „ Гебрев “

В претекстовете, предоставени на Висш съдебен съвет, се акцентира, че изложените в предлагането условия обосноват извод, че са налице осъществени дейности и позволени бездействия от основния прокурор, които съставляват учредения по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията за освобождението му от заеманата служба. В решение № 1 от 08.02.2022 година по к.д. № 17/2021 година Конституционният съд уточни, че провиненията, планувани в член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно тъй като са осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители.

Тази отговорност на основния прокурор е дефинирана от Конституционния съд като „ юридическа отговорност “ и произтича от характерния статус на административните ръководители, които са най-високо стоящи в правосъдната власт. Лицата по член 129, алинея 2 от Конституцията са призвани да отстояват и подсигуряват независимостта, отчетността и престижа на правосъдната власт. За реализирането на тези високи отговорности е належащо през целия си мандат да съблюдават условията за длъжността, която заемат и да не позволяват уронване на престижа на правосъдната власт.

Ето за какво ангажирането на отговорността им за несъблюдение на тези отговорности не е обвързано с избрани законови периоди, в които министърът на правораздаването да сезира способния да прегледа предлагането орган.

Процедурата по член 175, алинея 5 Закон за съдебната власт за осъществяване на тази юридическа отговорност по член 129, алинея 2 по отношение на алинея 3, т. 5 от Конституцията изисква да се извърши преценка на събитията, изложени в предлагането, от Пленума на Висшия правосъден съвет и в случай че реши, че са налице учредения, да направи предложение до президента за освобождението на основния прокурор от заеманата служба.

Ето за какво, на съображение член 175, алинея 5 по отношение на член 173 алинея 3 Закон за съдебната власт, в качеството си на министър на правораздаването на Република България предлагам пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе за съществуването на условия по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията за предварително освобождение на Иван Стоименов Гешев от поста основен прокурор на Република България.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР