Министърът ще назначава директори или управители на лечебни заведения при

...
Министърът ще назначава директори или управители на лечебни заведения при
Коментари Харесай

Министърът вече ще назначава директори на болници за 6 месеца до конкурс

Министърът ще назначава шефове или шефове на лечебни заведения при предварително преустановяване на контракт или когато няма избран участник, спечелил конкурс, за период до 6 месеца, а не до 60 дни, както до момента. Това излиза наяве от измените със заповед на министъра на опазването на здравето Вътрешни правила за осъществяване на състезания за членове на органи за ръководство и надзор на обществените предприятия към Министерство на здравеопазването.

Според изменените правила претенденти за шефове ще могат да бъдат единствено лица с просветителна степен „ магистър “ по финанси, счетоводство и надзор, право, медицина и дентална медицина. Отпада опцията да аплайват хора, приключили „ бизнес администрация “ и „ маркетинг “. Кандидатите би трябвало да имат най-малък професионален опит по добитата компетентност, добра известност и съществуване на задоволително време за осъществяване на отговорностите по позицията, предмет на конкурсната процедура.

Конкурси към този момент ще се организират при предварително преустановяване на контракт за ръководство на шеф или на член на групов орган за управление на обществено предприятие; при нужда от попълване на минималния дължим брой членове на групов орган за ръководство или в период от 4 месеца преди приключване периода на контракт за ръководство на шеф или на член на групов орган за управление  на обществено дружество. Отменена е опцията за осъществяване на конкурс след постъпило предложение за промени в органите за ръководство на общественото дружество.

Оповестяването на състезанието ще се прави в двудневен период от издаването на заповедта на електронната страница на Министерство на здравеопазването посредством съобщение, което съдържа както самата заповед, по този начин и всички нужни документи, в това число и информация за настоящото положение на предприятието, за което е разгласен състезанието, излиза наяве още от измененията в разпоредбите.

Освен това, документите от извършените конкурсни процедури ще се съхраняват в дирекция „ Публични предприятия и ръководство на собствеността “ в период от три години, а не 6 години както до момента, след което ще се предават в архива на Министерство на здравеопазването.

Съгласно изменението на правилника класирането ще се афишира на интернет страницата на Министерство на здравеопазването в двудневен период от одобряване на окончателния протокол. Министърът би трябвало да извърши измененията по ръководството на сдружението и да подписа контракт с новото управление до 14 дни.

Членовете на изпитната комисия пък към този момент ще подписват декларация за опазване в загадка на събитията, станали им известни по отношение на състезанието, за липса на персонален интерес от провеждането на състезанието и неналичие на връзки, които да пораждат основателния подозрения за липса на безпристрастност с някои от претендентите за заемане на конкурсната служба. Ще заявяват и че са запознати  с методиката за оценяване на претендентите за членове на органи за ръководство и надзор на обществените предприятия към Министерство на здравеопазването по Закона за обществените предприятия. Ако член на комисията откри, че условията на декларацията не могат да бъдат изпълнени във връзка с някой от претендентите, той показва това в нея, изключва се от процедурата и се замества от аварийния член, е записано още в измененията на разпоредбите. 

Пълния текст на новия устав може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР