Министърът постави условия на бизнеса МС прие пакета от данъчни

...
Министърът постави условия на бизнеса МС прие пакета от данъчни
Коментари Харесай

Асен Василев: 9% ДДС за заведенията остава... ако се въведат пос терминали и заплати по банков път

Министърът сложи условия на бизнеса

„ Министерски съвет одобри пакета от данъчни закони, които да бъдат изпратени към Народното събрание, тъй че още този четвъртък да бъдат прегледани в Комисията по бюджет и финанси ”. Това заяви на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Асен Василев.

„ Този четвъртък да бъдат прегледани в Комисията по бюджет и финанси. След приемането на данъчните закони ще бъде закрепена изцяло и приходната част на бюджета и Народното събрание ще може да го одобри преди края на годината ”, сподели той.

" Пакетът данъчни закони беше оповестен в края на септември и един месец заставам за разискване. Различни организации - работодателски, синдикални, браншови - дадоха оферти за промени в него. Имаше и мнение от сдружението на общините ", изясни Василев, като акцентира, че последното решение ще е на Народното събрание, предава trud.bg.

Поради отсъствието на премиера Денков и вицепремира Габриел, които са на посещаване в Израел, съвещанието на Министерски съвет води Асен Василев.

През първата половина на ноември ще бъдат признати данъчните закони и към 15 ноември проектобюджетът ще бъде показан за публично разискване. Ще държим той да е с 3% недостиг към брутния вътрешен артикул на начислена основа, а на касова основа - 2,5 на 100, както ще е и тази година, сподели преди дни той.

Нулевата ставка по Данък добавена стойност на хляба и брашното важи доникъде на 2024 година, както беше признато предходната година.

Във всички заведения от две звезди нагоре ще бъдат въведени пос терминали, а заплащанията на заплатите ще става по банков път. И още: да има минимални ставки, кото са по-високи от минималната заплата. Ако това бъде признато от Народно събрание, ставката от 9% на Данък добавена стойност ще бъде непокътната, защото хазната ще събере повече средства по този метод, сподели Василев. Ако не бъде признато, поддържаме ставка 20%, т.е. изборът е на Народното събрание, добави министърът на финансите.

Всички заведения с оборот под 100 000 лв. минават на патентен налог и по този метод, т.е. техните доходи от данък-печалба ще влизат непосредствено в общините.

3% е плануваният недостиг в бююджета, инфлацията - 4,8%, а растежът на Брутният вътрешен продукт - 3,8%, до 205 милиарда лв., сподели още Асен Василев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР