Министърът на земеделието Явор Гечев e провел работни срещи с

...
Министърът на земеделието Явор Гечев e провел работни срещи с
Коментари Харесай

Работни срещи на министър Явор Гечев по казуса с украинското зърно

Министърът на земеделието Явор Гечев e провел работни срещи с ръководителя на Сдружението на преработвателите на растителни масла, представители на огромни компании в бранша, както и с представители на търговци на зърнени култури. Това оповестиха от Министерството на земеделието и храните. 

Развитието на пазара на зърно и слънчоглед в България и Европейски Съюз са обсъждали представителите на отрасловите организации с министъра на земеделието и храните Явор Гечев. Разговорите по тематиката не престават и през седмицата. 

В коментар за възможните последствия от прекъсването на вноса на украинско зърно, министър Гечев съобщи, че няма условия за повишаване на хляба, на маслодайния слънчоглед и на пшеницата. 

Служебното държавно управление взе решение на съвещанието си тази седмица да не бъдат допускани избран брой артикули от Украйна на територията на България в интервала от 24 април, понеделник, до 30 юни тази година.

Има задоволително количества в България – такива, че мъчно могат даже да се осъществят, изясни министърът на земеделието и храните. 

Той уточни, че се чака Европейската комисия да предложи пакет от ограничения, който визира четири съществени култури – царевица, пшеница, слънчоглед и соя, чийто импорт от Украйна да се забрани до 5 юни. 

Ако пазарът на зърно потръгне, България ще може сама да позволи вноса.

" Можем изцяло да се съобразим с европейското решение и да махнем националното ", сподели още Явор Гечев, съгласно който Европейски Съюз би трябвало да е едносъставен и би трябвало решенията да са европейски. 

На 25 април Явор Гечев ще взе участие в Съвета на министрите по земеделие в Европейския съвет в Люксембург. 

По време на съвещанието се чака да се организира и полемика за пазара на селскостопански артикули. Дотогава е допустимо всичко да се промени, приключи коментара си министър Гечев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР