Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи проблема на

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи проблема на
Коментари Харесай

Министър Вътев представи пред Съвета на ЕС проблема на България със слънчогледа и сухото мляко

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев показа казуса на България със слънчогледа и сухото мляко пред Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел. Той осведоми за предстоящата добра годишна продукция в България и останалите налични 700 хиляди тона от предходната година, в резултат на евтиния импорт на слънчогледово семе и нерафинирано масло. Министър Вътев уточни, че на този декор се чака сериозен растеж на украинския експорт на слънчогледово семе, при неспособност на мощностите в България и прилежащи страни да поемат преработката на доста увеличени количества.

Министър Вътев обърна внимание и на нараствания импорт на сухото мляко, което прави дъмпинг на цените и слага в риск българските животновъди, паралелно с повишаването на фуражите и осведоми, че е изискал спомагателна държавна помощ за бранша.

По време на полемиката за селскостопанските пазари той уточни, че би трябвало да гледаме стратегически на новата обстановка при търговията със аграрни артикули и да подобрим коридорите на взаимност.

Министър Вътев съобщи, че тази година имаме най-скъпата годишна продукция в Европа, както и тотално изменена логистична скица, в резултат на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната към този момент би трябвало да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на Европа. Във връзка с коридорите на взаимност той посочи, че са нужни дейности, които да улеснят преноса. " Ние сме длъжни да защитим нашите производители “, акцентира министърът на земеделието и храните.

В рамките на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз министър Вътев взе участие в среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия, дружно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР