Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с европейския

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с европейския
Коментари Харесай

Вътев и Стела Кириакиду обсъдиха африканската чума по свинете и хуманното отношение към животните

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев разиска с европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду тематиките за битката с Африканската чума по свинете, хуманното отношение към животните и устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана на среща в Министерство на земеделието и храните. На срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, представители на БАБХ, ИАСАС, ЦОРХВ и други.

По тематиката за Африканската чума по свинете бяха показани подхванатите в България след 2018 година голям брой законодателни и оперативни ограничения за предварителна защита и ръководство на болестта. Към момента в страната е налице постоянна законодателна рамка , която обезпечава предварителна защита, ранно разкриване и надзор .

България работи в тясна връзка със прилежащите страни за основаване на единна рамка за надзор на болестта, изключително в граничните региони. Разработен е и се ползва План за надзор и попречване разпространяването на АЧС – стратегически документ, с които се вкарва мултидисциплинарен метод и тясно съдействие сред всички заинтригувани страни за координираните старания за битка с заболяването.

По отношение на хуманното отношение към животните от Министерство на земеделието и храните бе регистрирано, че към сегашния миг настоящи за разискване в бранш „ Животновъдство “ са новите оферти на Европейска комисия за изменение на законодателството в региона на хуманното отношение към животните. Експертите показаха позицията, че би трябвало да бъдат налагани еквивалентни правила върху вноса на скотски артикули от трети страни , свързани с метода на развъждане на животните, от които се добиват тези артикули, както и че са нужни обезщетения за фермерите и задоволително дълги преходни интервали от време за акомодация към новите правила .

На срещата от Министерство на земеделието и храните бе показана позицията на България по предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана . Експертите акцентираха, че България не поддържа наложителни правнообвързващи цели за понижаване на риска от използването на пестициди . Основната причина за това е, че към 85% от обработваемата земя в страната ни е заета със зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ечемик, ръж, овес) и слънчоглед. При тях се използват ПРЗ единствено при нужда, по тази причина при развъждането им е мъчно да се понижи броят на третиранията. Ако заложените цели останат правнообвързващи, видовото многообразие на отглежданите култури в страната ще се промени и ще компрометира продоволствената ни сигурност .

Във връзка с тематиката за ръководство на питателните боклуци бяха показани заложените цели в Национална стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни (2021 – 2026 г.). Министър Вътев разяснява, че в България към този момент от 11 година работи Българска хранителна банка , която си е сложила за цел да предотвратява изхвърлянето на непотребната, само че годна храна.

На срещата бе разисквано и предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на растенията , получени посредством някои нови геномни техники, и храните и фуражите от тях . Министър Вътев посочи, че България разполага с високо квалифицирани учени, които работят в това новаторско поле.

„ Бих желала да благодаря на министър Вътев за срещата в София през днешния ден и за извънредно плодотворната полемика. България е значим сътрудник за нашата работа в региона на сигурността на храните и тактиката „ От фермата до трапезата “. Диалогът и съдействието са от решаващо значение за основните области, които обсъждаме, в това число устойчивата приложимост на пестициди и растителни репродуктивни материали, новите геномни техники и намаляването на питателните боклуци. Очаквам да работя в тясно съдействие с България за постигането на прогрес по тези значими начинания “ , съобщи комисар Кириакиду.

Министър Вътев благодари за извършения диалог и съобщи подготвеност полемиката по поставените въпроси да продължи, в това число в границите на идните съвещания на Съвета по земеделие, оповестиха още от земеделското министерство. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР