Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет браншови

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет браншови
Коментари Харесай

Министър Вътев и браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектор Земеделие

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет браншови организации подписаха съглашение за подкрепяне и развиване на бранш Земеделие през днешния ден в Министерство на земеделието и храните.

Споразумението беше подписано от министър Вътев, Сдружение „ Обединени аграрни производители ", „ Национална асоциация на картофопроизводителите ", „ Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове ", „ Съюз на гъбопроизводителите в България " и „ Съюз на развъждащи локални породи овце и кози в Република България ".

Документът регистрира подадената декларация на браншовите организации и съдържащите се в нея претенции, систематизирани в дванадесет точки, както и че разговорът на всички равнища е причина за реализиране на обективни и устойчиви резултати.

Споразумението планува да бъде предоставена през 2024 година помощ de minimis в секторите черупкови плодове, култивирани гъби и трапезни картофи. Ще бъде основана работна група за правене на оферти при създаване на политики в земеделието по отношение на районирането в страната по отношение на климатично-почвената карта. Предвижда се още да бъде основана работна група за разбор и рекомендации по Стратегически проект, включваща представители на страните по съглашението и други организации на аграрни производители, както и да се подхващат нужните дейности от Министерство на земеделието и храните за смяна на ДЗЕС 6 за унищожаване на условията за обработка на терените с надолнище над 10% в планинските и полупланински региони.

Страните се споразумяха, че преди започване на бюджетната процедура за Бюджет 2025 ще се извърши изчерпателен разбор за нужните средства, с цел да се отговори на потребностите на земеделските стопани по браншове, който да бъде предмет на необятно публично разискване, и по-късно средствата да бъдат заложени в бюджета на Министерство на земеделието и храните и ДФЗ за 2025 година

Министерство на земеделието и храните ще насочи питане до други държавни членки за законодателните практики при тях и след резюме на информация ще се сътвори междуведомствена група, с присъединяване на браншови организации и други заинтригувани лица, в която да се обсъдят и изготвят оферти за изменение и допълнение на Наредба №12 от 23 август 2023 година за изискванията и реда за приложимост на артикули за растителна отбрана.

Споразумението планува още Министерство на земеделието и храните да предприеме нужните дейности за правенето на законопроект за изменение и допълнение на Закон за собствеността и използването на земеделските земи. Страните по актуалното съглашение да входират в Министерство на земеделието и храните предложенията си за промени на закона, които ще бъдат импортирани за разглеждане в Консултативен съвет по поземлени връзки и комасация, както и Министерство на земеделието и храните да изготви законопроект за изменение и допълнение на Закон за подкрепяне на земеделските производители. Документът регистрира, че въпросът с настояването на браншовите организации във връзка със системата за монигоринг и надзор е позволен от Държавна фирма „ Земеделие ".

Предвижда се още търсене на решение за усъвършенстване на инспекциите на селскостопанските техники, след което ще бъде готова Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 3 февруари 2016 година

Също по този начин Министерство на земеделието и храните ще изготви законопроект за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители за споразумяване структурата и функционалностите на Взаимоспомагателен фонд за използване на принадлежности за ръководство на риска в земеделието и ще сътвори Консултативен съвет за създаване на политики за развиване на планинското и полупланинското земеделие в Република България.

„ Екипът на Министерство на земеделието и храните е в непрекъснат разговор с организациите на земеделските производители и въпросите, подбудени от провокациите пред бранша, се вземат решение в границите на основаните Консултативни препоръки ", сподели в умозаключение министър Вътев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР