Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет браншови

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет браншови
Коментари Харесай

Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет браншови организации подписаха съглашение за подкрепяне и развиване на бранш Земеделие през днешния ден в Министерство на земеделието и храните.

Документът планува помощ de minimis през 2024 година в секторите черупкови плодове, култивирани гъби и трапезни картофи. Вътре се съдържа декларация с настояванията на браншовите организации в 12 точки, както и желанието за разговор.

Споразумението бе подписано от министър Вътев, Сдружение " Обединени аграрни производители ", " Национална асоциация на картофопроизводителите ", " Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове ", " Съюз на гъбопроизводителите в България " и " Съюз на развъждащи локални породи овце и кози в Република България ".

Работна група ще бъде основана за правене на оферти при създаване на политики в земеделието по отношение на районирането в страната по отношение на климатично-почвената карта. Допълнително, планува се работна група за разбор и рекомендации по Стратегически проект, в който ще бъдат включени страните по съглашението и други организации на аграрни производители, с цел да се подхващат нужните дейности от Министерство на земеделието и храните за смяна на ДЗЕС 6 за унищожаване на условията за обработка на терените с надолнище над 10% в планинските и полупланински региони.

Страните се споразумяха, че преди започване на бюджетната процедура за Бюджет 2025 ще се извърши изчерпателен разбор за нужните средства на земеделските стопани по браншове. След разискване средствата ще бъдат заложени в бюджета на Министерство на земеделието и храните и ДФЗ за 2025 година

Министерство на земеделието и храните ще насочи питане до други държавни членки за законодателните практики и след резюме на информация ще се сътвори междуведомствена група, с присъединяване на браншови организации и други заинтригувани лица, в която да се обсъдят и изготвят оферти за изменение и допълнение на Наредба №12 от 23 август 2023 година за изискванията и реда за приложимост на артикули за растителна отбрана.

Споразумението планува още Министерство на земеделието и храните да изготви законопроект за изменение и допълнение на Закон за собствеността и използването на земеделските земи . Страните по актуалното съглашение да предложат в Министерство на земеделието и храните своите хрумвания за промени, които ще бъдат импортирани за разглеждане в Консултативен съвет по поземлени връзки и комасация. Също Министерство на земеделието и храните да изготви законопроект за изменение и допълнение на Закон за подкрепяне на земеделските производители.

Документът регистрира, че въпросът с настояването на браншовите организации във връзка със системата за монигоринг и надзор е позволен от Държавна фирма " Земеделие ".

Предвижда се още търсене на решение за усъвършенстване на инспекциите на селскостопанските техники , за подготовка на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 3 февруари 2016 година

Също по този начин Министерство на земеделието и храните ще изготви законопроект за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители за споразумяване структурата и функционалностите на Взаимоспомагателен фонд за ръководство на риска в земеделието и ще сътвори Консултативен съвет за създаване на политики за развиване на планинското и полупланинското земеделие в страната.

" Екипът на Министерство на земеделието и храните е в непрекъснат разговор с организациите на земеделските производители и въпросите, подбудени от провокациите пред бранша, се вземат решение в границите на основаните Консултативни препоръки ", сподели в умозаключение министър Вътев.
 Част от протестиращите фермери подготвени на помирение с Министерство на земеделието и храните
Част от протестиращите фермери подготвени на помирение с Министерство на земеделието и храните

Вече са почнали разговори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР