Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов се срещна

...
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов се срещна
Коментари Харесай

Министър Тахов се срещна със земеделски производители, пострадали при пожарите в община Болярово

Министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов се срещна със аграрни производители, които пострадаха тежко при пожарите в община Болярово, област Ямбол. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

По предварителни данни на Министерството над 20 хиляди дка са потърпевшите площи с пасища, мери и ливади, трайни насаждения и зърнени култури. Най-много провали огнената буря е нанесла в селата Воден и Горска Поляна. В землището на село Горска поляна, има потърпевши ливади, люцерна, пасища и мери, ръж, череши, угари, дюли, сливи, орехи и други. Във Воден са най-вече ливади, стърнища, люцерна, праскови, слънчоглед, тикви и удари. Аналогични са данните за Крайново, а във Вълчи Извор и Странджа са потърпевши стърнища с бали, пасища и мери. Повече от 250 е броят на унищожените пчелни фамилии за територията на региона.

По време на срещата той прикани засегнатите стопани в най-кратък период да подадат своите заявки, с цел да могат да бъдат обезщетени. „ Най-бързата и ефикасна мярка е посредством държавната помощ „ де минимис “. По нея стопаните ще могат да бъдат обезщетени за загуба на нереколтирана селскостопанска продукция, животни, пчелни фамилии и фураж “, напомни министър Тахов.

 

Земеделският министър изясни, че самостоятелният таван за подкрепяне, който всеки аграрни собственик може да получи в границите на три поредни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро. Ще продължим да прилагаме единния метод при компенсиране на потърпевшите.

От през вчерашния ден експертни комисии за проучване на провалите са на терен. Те са в уголемен състав и включват чиновници от Областните дирекции „ Земеделие “, структурите на Държавен фонд „ Земеделие “ и Областните дирекции по сигурност на храните. „ Всички структури са на място и работят взаимно, с цел да създадем цялостно проучване на провалите “, заяви още Георги Тахов. Размерът на компенсацията за земеделските производители следва да се дефинира на Управителен съвет на Държавен фонд „ Земеделие “.

Стопаните, в регионите с оповестено бедствено състояние поради пожари, не би трябвало да имат терзание за приемане на подпомагането си за декларираните от тях площи за директни заплащания от Кампания 2024 година Те би трябвало да подадат заявление за съществуване на форсмажорни условия в регионалните структури на Държавен фонд „ Земеделие “ в период до 15 работни дни от датата на преустановяване на фактическото събитие, осведоми министъра.

На срещата участваха кметът на община Болярово Христо Христов, регионалният шеф на Ямбол Николай Костадинов и националният представител Димитър Иванов. В рамките на визитата си министърът посети наранени от пожара пасища, стърнища и трайни насаждения край село Горска Поляна и Воден.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР