Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи, че

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи, че
Коментари Харесай

Изграждат телена ограда по границата с Румъния заради чумата по свинете

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че е почнало построяването на телена ограда по границата с Румъния. Целта е ограничение на риска от африканска чума по свинете.

Порожанов съобщи това по време на съвещание на регионалния координационен щаб в Силистра. Създаването на щаба е за предприемане на ограничения за недопускане и ограничение на болестта африканска чума по свинете, оповестиха от МЗХГ.

Изграждането на оградата стартира на две места, следва да стартира и в трети сектор.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА В СИЛИСТРА

"Първоначално смятахме да бъде електропастир, само че не е съществено затруднение за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се разпореди от трите районни дирекции по горите, тъй че чакам да бъде в доста рационални цени и параметри ", изясни министърът.

Цветанов: Единственият вид в тази обстановка е евтаназията на животните

Румен Порожанов осведоми, че Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) е в непрекъснат контакт с румънските управляващи.

Всички ограничения, които се подхващат са общоприети и са за целия Европейски съюз.

Министърът сподели още, че контролът върху придвижването на животни се рапортува както от службите на Министерство на вътрешните работи, по този начин и от гранична полиция.

"Препоръчахме да се следи и придвижването на животни, тъй като непрестанно се залавят такива, които са без документи. Българските стопани би трябвало да бъдат доста виновни “, акцентира той. По думите му съществена мярка за биосигурност е обезпечаване на 10-километрова зона към огромните свиневъдни обекти.

Експерти от Българската организация по сигурност на храните са обиколили и разпознали всички задни дворове, като сега има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат разказани още към 120 обекта.

Други ограничения са стерилизация, граничен надзор и срещи в огромните свинекомплекси за разяснение на ограниченията за биосигурност. Тяхното съблюдаване е от извънредно значение, защото понижават риска за свинете отглеждани в огромните комплекси, а също и тези за домашно развъждане.

"Ще предложа ограничаване на груповия лов, изключително в граничните региони, защото той крие доста рискове “, сподели още министър Порожанов по въпроса с груповия лов и изменението на закона, като мярка за ограничаване на АЧС.

В щаба вземат участие регионалният шеф на Силистра Ивелин Иванов, шефът на Областна дирекция по сигурност на храните – Силистра доктор Себахтин Мюмюн Халид и шефът на регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Кристиян Петров.

По-рано през днешния ден Асоциацията на земеделските производители разгласи, че "твърдо застава зад дейностите на Румен Порожанов, екипа му и администрацията на земеделското ведомство, както и на ветеринарните лекари ".

Българска социалистическа партия желаят оставката на Румен Порожанов

Порожанов: Оставка няма да подам

Това сподели на конференция на Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Венцислав Върбанов от Асоциацията.

Участниците в конференциите показаха, че цялата колегия се сплотява в отбрана на освободения от служба Георги Праматаров - шеф на дирекция "Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти ".

По думите на Върбанов той е потвърдил, че е специалист.

Според Венцислав Върбанов Праматаров няма нищо общо със бранша "Животновъдство ".

"Твърдо молим да не се пипа експертният съвет на министерството на земеделието, сподели той.

Големият проблем сега е епизоотичната конюнктура в страната - три болести тормозят животновъдите, уточни той и добави, че това са чумата при дребните преживните животни, африканска чума по свинете и птичи грип. Според него осъществяваните от МЗХГ и БАБХ дейности са единствените вероятни и съответни при тези болести.

Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите разгласи, че са срещу политизирането на епизоотичната конюнктура. Според него в този момент е времето да се намерения за Закон за браншовите организации. Не може една организация, подкрепена от политическа мощ, да сътвори безпорядък в нашия отрасъл, разяснява той.

Фермер: Не позволявам да се взима втора проба от животните ми

От асоциациите заподозряха политически ход с настояването на оставките в този миг, тъй като ще се наложи закъснение на заплащанията и това може да докара до митинги, ескалация на напрежението и рухването на държавното управление в края на годината или при започване на идната, изясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Представители на разнообразни браншови организации показаха, че уредникът на животновъдните митинги от предходната седмица Симеон Караколев е подвел премиера Бойко Борисов, с цел да се обезглави едно значимо министерство в доста тежък миг.

ГЕРБ упрекна Нинова за напрежението в Странджанско

Борисов съпостави Нинова с Меркел, желал да гали козички

Те приканиха министър председателят да прояви още веднъж разсъдък и да ревизира своите решения.

Юлия Куюмджийска от Обединената земеделска асоциация уточни, че няколко индивида към този момент са подготвили тъжба до прокуратурата във Велико Търново, защото са се оказали в Управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация на Симеон Караколев без въобще да знаят за това.

Увеличават обезщетенията за умъртвения добитък

Смърт в Странджа, сълзите на баба Дора не трогват БАБХ

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР