Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков

...
Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков
Коментари Харесай

Министър Бозуков откри заседанието на Консултативния съвет по биологично земеделие

Министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков откри съвещанието на Консултативния съвет по биологично земеделие, което се организира през днешния ден посредством видеоконферентна връзка. По време на него бяха разисквани подготовката на нормативната база за идващия програмен интервал, както и опциите за актуализиране на „ План за развиване на биологичното произвеждане ".
В рамките на срещата бяха дискутирани още проблемите в био регистъра и опциите за оптимизация и понижаване на броя на операторите в системата на надзор. Към момента дейните контракти в биологичния указател са 5100. Само от началото на годината са прекъснати 1300 контракта. Основната причина за това е прекратяване на уговорките по биологично земеделие, които са почнали през 2015 година и за които след 2020 година не е проявен интерес от стопаните за удължение по размер 11.

„ Създадени са голям брой системи, които затрудняват, както биологичните производители, по този начин и чиновниците на МЗХГ и ДФЗ. Това води до огромен % неточности, както и грешки и усложнения при въвеждането и администрирането на всевъзможен тип данни ", разяснява заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев. Той посочи, че в идващия рамков интервал би трябвало да има предварителна допустимост, както и изцяло сливане на редица от данните. „ Това ще даде опция за изчистване на множеството от грешките освен това автоматизирано от самите системи, тъй като все още огромна част от нещата във връзка с биологичния указател се вършат ръчно ", уточни заместник-министър Гечев. По думите му, за идващия рамков интервал условията на Европа включват усъвършенстване на системите, както и изработката на предварителни електронни доклади. Така ще се икономисва доста повече време, когато цялата информация е обединена и се търси на едно място, а не на обособени такива.
Представителите на сектора бяха осведомени и с работата по правене на Националния проект за възобновяване и резистентност, която започва през месец август 2020 година В мандата на служебното държавно управление бяха подхванати дейности за възстановяване на плана на План, като в хода на актуализацията МЗХГ събра и проучва вижданията на земеделския отрасъл за предпочитаните вложения, които могат да бъдат финансирани. В сходство с постъпилите оферти и при отчитане на условията на Механизма за възобновяване, министерството приготви нов план за относително къс интервал от време, за поддръжка на вложения, свързани с по-успешното адаптиране на бранша към условията на зеления и цифровия преход. Наименованието на плана е Фонд за поощряване на софтуерния и екологичен преход на селското стопанство. Общият размер на средствата по него възлизат на 250 млн. лв.. Проектът е изпратен от Министерския съвет към Европейската комисия и се чакат нейните мнения и мнение по отношение на допустимостта му за финансиране. Съвсем скоро следва да бъде оповестена за публично разискване обновената версия на Плана включително и постъпилите нови планови оферти.
На съвещанието на Консултативния съвет по биологично земеделие бяха разисквани и опциите за поддръжка посредством секторни политики, а точно информация, реклама, къси вериги на доставки, както и присъединяване в изложби и конгреси. Към момента има 11 настоящи схеми за държавни помощи за бранш „ Растениевъдство " в обсега, на които влиза и биологично растениевъдство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР