Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът

...
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът
Коментари Харесай

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу АЧС

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан организираха среща, на която обмениха информация за ограниченията, които страните са подхванали за очистване на Африканската чума по свинете (АЧС).

„ Чехия се оправи сполучливо със болестта откакто приложи редица ограничения, измежду които идентифициране на всички ферми в зоните (включително на тези с едно прасе) и евтанизиране на прасетата в персоналните стопанства, които нямат ограничения за биосигурност - вид „ заден двор “, съобщи министър Томан. Той уточни, че са наложили възбрана на напредването на животни и на придвижването на жителите в горите.

Отглеждането на домашни прасета е било позволено единствено в индустриалните ферми в района. По време на срещата стана ясно, че в Чехия използването на ограниченията е било посредством ежедневна съгласуваност на районно равнище и връзка с ветеринарната работа за адаптиране на ограниченията непрекъснато. Предприети са били и дейности за ограничение на придвижването на животните, като са употребявали естествената бариера на терена и построяването на електропастир за отбиване на животните. По думите на Томан, извънредно значимо е вземането на решение за изключителна обстановка в страната, което подсигурява съдействието на всички служби в използването на ограниченията. При дивите прасета е осъществяван всекидневен мониторинг и премахване на труповете на диви животни.

Ловът е бил позволен отвън инфектираната и надзорната зона, само че единствено посредством самостоятелен отстрел от служители на реда със снайпери, с цел да няма придвижване на животните. Всички мъртви и убити животни са изследвани лабораторно и са унищожени в екарисаж. Министър Томан означи, че друга значима мярка за диви прасета е финансовото компенсиране на ловците, тъй че да не се допусне укриването на отстреляни животни. Министър Десислава Танева съобщи, че в България е приложена мярка за финансово стимулиране на ловците. Тя срещна сътрудника си с настоящата обстановка и с подхванатите незабавните ограничения за справяне със болестта. Земеделският министър означи, че заболяването може да се управлява и изкорени, единствено когато се ползват и съблюдават всички подхванати ограничения и Чехия е образец за това. В срещата присъединяване взе и изпълнителният шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР