Министърът на здтавеопазването Николай Петров повтори, че причината за уволнението

...
Министърът на здтавеопазването Николай Петров повтори, че причината за уволнението
Коментари Харесай

Последният случай за транспалантиране на дете в Германия прелял чашата на търпението на министър Петров

Министърът на здтавеопазването Николай Петров повтори, че повода за уволнението на шефа на Център " Фонд за лекуване на деца " Тинка Троева е редовно нарушение на Правилника за активността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно написани процедури, измежду които и притеснителната процедура да се изискват мнения от медицински експерти, които не попадат в листата на одобрените от министъра външни специалисти към Фонда. " Последният случай преля чашата на моето търпения ", сподели министърът в изявление за Българска национална телевизия.

Като " жестоко нарушаване на разпоредбите " дефинира той случая с болно малко дете, което се нуждае от чернодробна трансплантация. Майката е донорът, а интервенцията ще се извърши в Германия. " Аз съм пред алтернатива дали да не подпиша юридически формуляр S2 в нарушаване на закона, изясни здравният министър. Според него нищо не постанова това дете да бъде трансплантирано отвън България. " Подобни трансплантации се вършат в болница " Лозенец ". Дирркторът на тази болница, както и на ВМА, не са били известени за случая ", разгласи Петров

" Ако някой може да каже, че тази транспалнтация не може да се направи в България, това са единствено тези лекари, а те не са знаели. Доктор Троева също нямаше отговор на този въпрос ", продължи той, като отхвърли да уточни за какъв брой пари ощетяване става въпрос. По думите му 10 хиляди евро са изхарчени единствено за проучвания в Германия, въпреки че в България към този момент били направени тези проучвания. Министърът на опазването на здравето сподели, че има подозрения за нелоялни практики на клиниките в Германия - цената на интервенцията е една за чужденци, друга за българи. Според него мненията на лекарите от Германия се разминавали.

Детето въпреки всичко ще бъде транспалантирано в Германия, тъй като има риск за живота му и в случай че бъде върнато в България и би трябвало да мине всички процедури. " А аз желая да му помогнем на това дете. Защото е българско дете ", аргументира се Николай Петров.

Това дете беше прегледано на 12 юли на публичен съвет. Лекарите в съвета са били безапелационни, че детето би трябвало да замине в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР