Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, коментира предложените нови мерки срещу

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, коментира предложените нови мерки срещу
Коментари Харесай

Кацаров отговори на Кунчев: Не се налага локдаун

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров, разяснява препоръчаните нови ограничения против Covid-19 у нас.

" Предложени са два типа ограничения – да се употребява зелен документ и се оферират спомагателни ограничавания, в случай че не се стъпва на зелен документ. Има и съответни ограничения за учебните заведения. Отчетите се парвят на база община, а не на база област, с цел да може повече учебни заведения да работят присъствено ", сподели още той.

" В понеделник съм свикал изключително съвещание и съм упълномощил да бъдат закупени 1 милион антигенни проби, които ще бъдат за сметка на страната. Тестването ще бъде осъществявано в някои от сертифицираните лаборатории, с цел да може да се издаде документ, това е тъй наречените " зелен " документ ", сподели още той.

" Самият тест ще е безвъзмезден, само че вземането на тестът ще се заплаща ", посочи Кацаров и добави, че документът ще важи " 48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR тест ".

Относно предлагането неимунизираните хора да си заплащат лекуването, Кацаров сподели: " ще бъде прегледано от специалистите на здравното министерство ". " Според нашите специалисти към този момент не се постанова цялостен локдаун (всичко да спре и хората да останат по домовете си). Така доктор Кацаров разяснява предлагането на персонални лекари от преди дни.

" Няма да вървим към наложителна имунизация. Никъде по света не се ползва наложителна имунизация, няма да се ползва и в България ".

Здравният министър съобщи на 11 центъра за незабавна здравна помощ 18 нови оборудвани коли за спешна помощ, закупени в осъществяване на план BG16RFOP001-4.001-0001 „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020. Проектът е с общ бюджет 163 897 815,62 лева.

Това са последните коли за спешна помощ, закупени по подписаните контракти сред Министерството на здравеопазването и компанията за доставка на санитарни коли за незабавна здравна помощ вид B и за интензивни медицински грижи вид C. С тази доставка общият брой коли за спешна помощ, обезпечени по линия на плана за прилагане от центровете за незабавна здравна помощ в страната, е 358.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР