Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с

...
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с
Коментари Харесай

Удължиха забраната за износ на инсулини и антибиотици за деца

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков издаде нова заповед, с която се не разрешава износът на избрани медикаменти до края на месец януари 2024 година

Това са инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

На 2 ноември заради зачестили сигнали за неналичието на тези лекарства в аптечната мрежа, министър Хинков забрани износът им със период до 31 декември 2023 година След осъществен изчерпателен разбор на настоящата обстановка с наличността на гореспоменатите групи лекарствени артикули и по предоставена информация от Изпълнителната организация по медикаментите и притежатели на позволение за приложимост, се откри нужда от удължение на въведената възбрана за експорт.

С определянето на новия период – 01.01.2024 година до 31.01.2024 година, ще се реализира баланс сред задачата на приложената мярка – обезпечаване на задоволително количество от тези лекарствени артикули, нужни за лекуването на българските пациенти, запазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия – от една страна, и въпреки това ненарушаване за дълъг интервал от време на правото на икономическите субекти да реализират свободното придвижване на стоките, с които търгуват – в тази ситуация лекарствени артикули.

Нотификация по незабавна процедура на Европейската комисия е осъществена посредством Министерството на стопанската система и промишлеността.

До приключване на възбраната за експорт ще бъдат осъществени обстойни инспекции за наличностите в складовете на търговците на едро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР