Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова посети СБАЛ по детски

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова посети СБАЛ по детски
Коментари Харесай

Сербезова обеща допълнителни ехографии за бременните жени, както и възможност за изследване на хепатит C

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова посети СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев “ в София. От думите й стана ясно, че приоритет за здравното министерство е майчинското и детско опазване на здравето. 

За тази година сме договорили запас в първичната здравна помощ във връзка с детското и майчиното опазване на здравето 79 млн. лв. - с 38% повече по отношение на предходната година. По думите й целта е явен. В профилираната първична помощ увеличението е към 60%. В системата има проблеми от десетки години, които не намират своето дълготрайно и съответно решение. Инвестициите в майчиното и детското здравеопазване са вложения в нашето бъдеще, заяви проф. Асена Сербезова. 

За 2022 година заложените средства са 267 млн. лв., с 27% нарастване, като сега се договаря нарастване и на клични пътеки, в тях ще са включени и педиатрични, неонтология, акушерство и гинекология, заяви Сербезова.

" Отделно сме приготвили смяна в Наредба 8 и Наредба 9 - за профилактичните прегледи и диспанзеризацията и пакета от здравни действия, който се подсигурява от НЗОК. Допълваме пакета от профилактични действия с в допълнение медико-диагностични проучвания - задачата е ранно разкриване на болести. Предвиждат се проучвания и на деца сред 7 и 18 години - става дума за профилактичните прегледи. До този миг в тях не са били планувани медико-диагностични проучвания ", добави тя.

Лошото хранене и неналичието на задоволително придвижване, по думите на министър Сербезова, са предпоставки за болести, задълбочени изключително в последните две години около пандемията. 

Допълнително за бременните дами се планува да има две спомагателни ехографии - ехографско проучване за натална морфология, както и се прибавя опция за проучване на хепатит C.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР