Министърът на здравеопазването може да сменя ръководството по всяко време,

...
Министърът на здравеопазването може да сменя ръководството по всяко време,
Коментари Харесай

Проф. Начев отговори на обвиненията на МЗ за нарушения в Св. Екатерина

Министърът на опазването на здравето може да сменя управлението когато и да е, когато не му харесват резултатите от активността на една държавна болница. И в това не може да има драма. Това споделя в свое изказване до медиите проф. Генчо Начев, изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Екатерина “. Повод за него е, по време на който министър Сербезова изнесе данни за нарушавания в редица лечебни заведения, едно от които е точно УМБАЛ „ Св. Екатерина “. Проф. Начев изяснява, че е поел болничното заведение с 10 млн. лева просрочени отговорности през 2006 година, а сега лечебното заведение има 10 млн. лева в депозитни сметки и няма просрочени отговорности.

Ето и цялото изказване на проф. Начев, оповестено без редакторска интервенция:

Искам да стартира с обстоятелството, че болничното заведение е 100% държавна и притежателя в лицето на принципала – Министъра на опазването на здравето може да сменя управлението когато и да е, когато не му харесват резултатите от активността и. И в това не може да има драма. Бяха изнесени откъслечни обстоятелства за неприятна финансова дисциплинираност. Поех управлението на болничното заведение през 2006 година с 10 млн. лева дълг в падеж /просрочени отговорности. В момента имаме 10 млн. лева в депозитни сметки и нито стотинка просрочени задължения/. През тези 16 години болничното заведение е вложила 28 млн. лева лични средства за съвременна инсталация и таблиране на новаторски технологии. Ако това е неприятна финансова дисциплинираност не мога да си показва коя е добра. Конкретно по изнесените обстоятелства:

1.Не са обновени Вътрешните правила за създаване на система за финансово ръководство и надзор.

Правилата са признати през 2013 година и в Преходните и заключителни разпореждания на разпоредбите е записано, че системата за финансово ръководство и надзор се ползва посредством издаване на вътрешни правила, заповеди, функционални и длъжностни характерности за установяване на отговорностите и отговорностите на съответните длъжностни лица. През годините са издавани редица заповеди, правила и политики, свързани с финансовото ръководство на болничното заведение. Например: Счетоводната политика се актуализира годишно и се приема от Съвета на шефовете в сходство с относимата настояща нормативна уредба. Длъжностните характерности на чиновниците се поддържат в настоящ тип и се преценяват с условията на Националната подредба на специалностите и длъжностите и потребностите на съответните структурни звена в лечебното заведение.

В болничното заведение се ползват редица контролни действия – упражнява се прелиминарен финансов надзор преди подписване на всеки контракт, преди вдишване на обвързване или разход посредством инспекция и издаване на надзорен лист, ползва се системата на двойния автограф и редица други контролни действия. Последващо се упражнява настоящ действен надзор на всеки контракт или разход – въз основа на избрани със заповед пълномощия, предоставени на длъжностни лица в болничното заведение.

Съгласно длъжностната характерност на ръководителя на звеното за вътрешен одит, той следва да дава самостоятелна и справедлива оценка за действието на одитираната система за финансово ръководство и надзор. Предходният началник на това звено се пенсионира в средата на 2021 година като от началото на м. юни 2022 година в болничното заведение има назначен нов началник на звеното за вътрешен одит, който е създал проект за вътрешния одит в лечебното заведение.

2. Във Вътрешните правила за работна заплата–(ВПРЗ) не са написани ясни критерии за оценка при погашение на спомагателни хонорари за резултати от активност.

В настоящите вътрешни правила за работната заплата е записано, че съответният размер на спомагателното заплащане за резултати от активността се дефинира от изпълнителния шеф на база действително отработените дни през месеца, преценката на директните ръководители на съответния чиновник, на база трудност, отговорност и тежест на труда и параметрите на работната среда. Ежемесечно се изготвят информации – прогнози за приходите и разноските по структурни звена, като финансовият резултат за съответния месец се взима поради при установяване на хонорари за активност.

По отношение на публичните поръчки беше изнесено, че няма оценяване от лицензиран оценител за 5 апарата за кафе, питиета и закуски, всеки от които ситуиран на 1 кв. м. Преди 2 месеца взехме такава оценка и тя е 178 лева за петте апарата, а до в този момент сме получавали повече от 500лв. При това хонорара на оценителя „ изяжда “ 2-3 месечни наема.

Сключване на контракт с компания снабдител преди съглашението за финансиране от Министерство на здравеопазването след подадена апликационна форма декември 2020, от Министерство на здравеопазването бяхме утвърдени за закупуване на нужни апарати.

На съображение Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, на 16.03.2021 година е подписан контракт за доставка с избрана компания.

На 19.03.2021 е изпратено писмо до тогавашния министър на опазването на здравето за дофинансиране на доставката, с цел да е допустимо закупуването на окомплектовка на апаратите. В резултат на нашето искане Министерство на здравеопазването ни даде средства за нужната окомплектовка.

Договорът с Министерство на здравеопазването за целева дотация е подписан на 25.02.2022 година

В този случай първо е подписан контракт за финансиране с Министерство на здравеопазването, а по-късно е подписан и договорът с компанията снабдител.

Колкото до контракта по невалидна оферта - доставката на аварийна част е осъществена на съображение подписан контракт за абонаментно сервизно обслужване след извършена социална поръчка. На съображение изключителните права, които има всяка една обслужваща компания доставката следва да се изиска от тази оторизирана компания, която има право да прави дейностите по ремонт и поддръжка, дадени й от производителя на техниката.

Независимо от това, от декември 2020 за всички аварийни елементи над 5000 без Данък добавена стойност се организира процедура договаряне без съобщение.

На съображение Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, по време на изключителното състояние (съответно на изключителната епидемиологична обстановка) и три месеца след нейната анулация наредбите на Закона за публичните поръчки не се ползват при:

1. закупуване на хигиенични материали, дезинфектанти, медицински произведения и персонални защитни средства, нужни за застраховане на противоепидемичните мерки;

2. закупуване на медицински произведения, обезпечаване на услугите по взимане на проби и отчитане на резултатите, закупуване на здравна и лабораторна инсталация, нужни за диагностика и лекуване на инфектираните пациенти, консумативите за тях, както и действия, свързани с внедряването им и гаранционната им поддръжка;

За интервала на епидемиологична конюнктура е било належащо незабавното обезпечаване на избран медикамент, здравно произведение или изправна здравна инсталация за застраховане сигурността на популацията от пандемията.

Неколкократно се подчертава върху обстоятелството, че моето заплащане по цивилен контракт за опериране на пациенти, които ме избират е 85,3% от всички цивилен контракти. Искам дебело да подчертая, че това не са публични средства! Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват предпочитание да ги оперирам. За тази активност имам позволение от министъра на опазването на здравето, подписан контракт с ръководителя на Съвета на шефовете и всичко е съобразено с условията на наредбата за достъпа. Приемам за позитивна оценка това, че останалите цивилен контракти са толкоз невисок %, тъй като за тяхното погашение се употребяват пари на болничното заведение от обществено финансиране.

Дано посоченото до тук не звучи като опрощение. Нямам от какво да се срамя и съм горделив с всичко, което сме постигнали за тези години благодарение на управлението и целия колектив.

Пожелавам на новото управление да реализират още по положителни резултати!
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР