Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя
Коментари Харесай

Здравният министър поиска оставката на управителя на НЗОК

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е изискал оставката на шефа на НЗОК проф. доктор Камен Плочев. Това разгласи Ананиев през днешния ден в Народното събрание пред публицисти и посочи, че оставката е била поискана през вчерашния ден.

Причината за това е настояването на Плочев за актуализация на бюджета, направено без знанието на министъра. Той настоял за това, тъй като българската Здравна каса дължала 200 млн. лв. на задгранични здравни каси. Желанието на шефа на НЗОК за актуализация било изразено в писмо до Народното събрание, без то да бъде в съгласие със здравния министър.

Днес Ананиев изясни в Народното събрание, че когато попитал Плочев какво е това писмо, шефът на НЗОК дал отговор, че подписът му бил подправен, а по-късно "започнал да се гърчи ".

Плочев скрил истината още веднъж, като споделил, че това писмо му било обещано, без да гледа какво подписва.

„ През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет желае актуализация на бюджета, което изобщо не му е във функционалностите. Всички каси имат такива отговорности. Ние сме провели диалози с главните каси, на които изискуем пари “, ядосано изясни в Народното събрание здравният министър.

"Не мога да го уволня, определен е от Народното събрание. Мога единствено да му желая оставката ", сподели здравният министър. Задължения от 200 млн. лв. има, само че за това са подписани съглашения за разсрочено заплащане, изясни той.

Проф. Плочев е на поста единствено от няколко месеца. Кандидатурата му бе утвърдена от Народното събрание на 28 юли 2017 година, откакто предходният началник на НЗОК – доктор Глинка Комитов, подаде оставка.

Плочев е експерт по инфекциозни заболявания, дълготраен началник на Клиниката по инфекциозни заболявания във ВМА.

През декември, по искане на Плочев, с поста си се раздели подуправителят на НЗОК доктор Димитър Петров. Тогава той разяснява, че в Касата настава „ напредващ безпорядък “ и не желае да работи там.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР