Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде старт на Националната информационна

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде старт на Националната информационна
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Донорството е един от най-значимите хуманни актове, който няма аналог

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев даде старт на Националната осведомителна акция в поддръжка на донорството и трансплантацията в България. Тя е под мотото „ Да! За живот! “. Целта е да се увеличи осведомеността на обществото за същността и смисъла на органното донорство.

„ В персонален проект аз считам, че това е един от най-значимите хуманни актове, който няма аналог. С трансплантациите се подарява живот на хиляди хора. Сбъдва се желанието на доста хода да бъдат пери своите близки и да не престават пълноценния си живот. Да увеличим трансплантациите е нещо, което изискуем на хората “, съобщи Кирил Ананиев, съобщи кореспондент на Novini.bg.

По думите му това би трябвало да стане персонална идея за всеки от нас. „ В края на виталния си път, можем да дадем късмет на различен да живее “, прикани здравният министър.

Той изнесе данни, съгласно които към този миг у нас 1151 пациента се нуждаят от трансплантация. Над 1000 от бъбречна трансплантация. От началото на годината са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор.

„ Ниският брой на искащите да дарят органи у нас не ни дава опция да станем член на Евротрансплант. Затова превърнахме в приоритет тази акция. Искаме да стигнем до всеки един български жител, да го накараме да се замисли какви са изгодите от донорството и трансплантациите “, съобщи Кирил Ананиев.

Той посочи, че е значимо да се видят настройките и терзанията на българите.

„ Липсата на органи е международен проблем. Затова за нас е значимо да осведомяваме хората. Ние сме мобилизирали всички лекари и медицинските екипи от трансплантационните центрове “, сподели още министър Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР