Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представя Плана за действие

...
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представя Плана за действие
Коментари Харесай

Министър Кацаров: Нова COVID вълна ще има, ако не завършим ваксинацията

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров показва Плана за деяние при нова вълна от COVID-19.

"Трябваше да има подобен проект още през предходната година. Вероятно в случай че го имаше, броят на жертвите би бил по-малък от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключват следваща вълна от заразяване и боледуване с ковид, по тази причина е значимо да има подобен проект. Трябва да сме готови за посрещане на провокациите и справяне с такава вълна ", уточни той.

"Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се предвижда. Повечето отзиви са, че ще има такава вълна, в случай че процесът по имунизация не бъде приключен до края на лятото”, изясни доктор Кацаров.

Той уточни, че проектът се основава на няколко принцип. Направено е разказани на обстановката в страната от епидемиологична точка, изработен е разбор и оценка на рисковете, направена е и оценка на здравната система и нейните запаси. Подробно са развити механизмите и методите за възстановяване на възможностите – това, което би трябвало да се направи, с цел да се понижат провалите във всевъзможен аспект (здравен, стопански и социален).

„ Изготвили сме и една обща финансова сметка какъв брой би коствало всичко, в случай че се развие най-лошият сюжети. А той е вълна като напролет на тази година. Целият проект се основава на опциите за степента на заразяване на популацията. Разделили сме тези благоприятни условия на 4 групи – зелена, жълта, алена и мрачно алена, според от броя на инфектираните лица в 14-дневната заболеваемост, % на пробите и броя на заетите легла”, уточни здравният министър.

В взаимозависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени избрани ограничавания. На базата на тези ограничения са създадени проекти за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ. Изработени са проекти за лекарствения банкет. Този проект за деяние при възможна нова вълна ще бъде изпратен до всички министерства и институции.

Зонирането и ограничението на дейностите бяха показани от зам.-министър доктор Александър Златанов. Зоните се дефинират на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, сред 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е алена зона. При над 500 болни на 100 000 население се вкарва мрачно алена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница.

В другите зони ще се вкарват разнообразни ограничавания. В мрачно алената зона се позволява да се забрани пътуването. Според здравния министър с това зониране и обмисляне ще има предвидимост.

„ Насоките, които сме целели с направата на този документ, са няколко. Да следим доста деликатно развиването на пандемията в международен мащаб, да го следим и в страната. В проекта една основна и значима част е граничният и здравен надзор. Смятаме, че би трябвало да бъде осъществяван по този начин, че да бъде ефикасен, с ясна цел понижаване на риска от влизане и разпространяване на болестта. Давам образец и какво сме създали – в последната година на летище София се пишат извънредно доста наставления на ръка. Това затруднява контрола и придвижването на пасажерите. Последните дни успяхме да реорганизираме на 100% неща. Вече има зелен кулоар за хората със документ, всички е автоматизирано. Ползват се механически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR- тест”, изясни той.

Подобни ограничения са взети на всички гранични пунктове. Сред останалите ограничения, заложени в проекта, е основаването на предсказуемост и опция за превантивна реакция. Създадени са четири равнища на заболеваемост в страната, избрани с цветове. За всяка зона са избрани разнообразни ограничения.

„ Смятаме да затваряме детските градини в последния стадий. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са ваксинирани, и при изискване, че целият личен състав е имунизиран. Това ще даде опция на хората да плануват живота си, да преценяват по кое време да се ваксинират, както и да преценяват по какъв начин да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са извънредно значими, както и информирането на обществеността. При всяка смяна на ситуацията, ще би трябвало да осведомяваме хората, да залагаме съответни и ясни задания, които желаеме да осъществим, с ограничения, които предлагаме. Друга цел на този проект е да сътвори съгласуваност сред структурите”, сподели още доктор Златанов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР