Министърът на вътрешните работи на Турция обвини Кюрдската работническа партия

...
Министърът на вътрешните работи на Турция обвини Кюрдската работническа партия
Коментари Харесай

Турция обвини ПКК за атентата в Истанбул, има арестуван

Министърът на вътрешните работи на Турция упрекна Кюрдската работническа партия (ПКК), че носи отговорност за бомбения атентат на оживена комерсиална улица в Истанбул, при който починаха шестима души, а над 80 бяха ранени.

В неделя следобяд детонация раздруса улица „ Истиклял “, известна комерсиална дестинация за локалните поданици и туристите.

Днес в ранните часове беше задържан един, който е обвинен за присъединяване в атентата.

„ Лицето, което е сложило бомбата, е задържано ", съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в изказване, публикувано от формалната Анадолска осведомителна организация.

„ Според нашите данни виновна е терористичната организация ПКК “, сподели той.

ПКК, включена в черния лист на терористичните групировки от Анкара, както и от западните ѝ съдружници, поддържа смъртоносно въстание за кюрдско самоуправление в Югоизточна Турция от 80-те години на предишния век.

Групировката, която постоянно е цел на турски военни интервенции, е и в центъра на разногласието сред Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки я в благосклонност към ПКК.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган осъди „ подлото нахлуване “ на улица „ Истиклял “.

" Може би ще сгрешим, в случай че кажем сигурно, че това е гнет, само че съгласно първите признаци... това мирише на тероризъм ", съобщи Ердоган на конференция в неделя.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай съобщи: „ Смятаме, че става дума за терористичен акт, осъществен от нападател, за който считаме, че е жена, която е взривила бомбата “.

Министърът на правораздаването Бекир Боздаг съобщи: " Една жена е седяла на една от пейките повече от 40 минути и по-късно е станала. Една или две минути по-късно е станала детонацията ", сподели той пред телевизия A Haber.

„ Има две благоприятни условия “, сподели той. „ Или в тази чанта е подложен механизъм и тя се взривява, или някой я е взривил (от разстояние) “.

„ Всички данни за тази жена сега се ревизират “, сподели той. В известието на Сойлу не се прибавят никакви детайлности за дамата.

„ Истиклял ”, намираща се в историческия квартал Бейоглу, е една от най-известните улици в Истанбул. Тя е напълно пешеходна и е с дължина 1,4 км. Пресечена от остаряла трамвайна линия тя е осеяна с магазини и заведения за хранене, привличайки огромни тълпи от хора през уикенда.

В прилежащия квартал Галата доста магазини затвориха рано, а някои минувачи, които бягаха от мястото на детонацията плачеха, заяви коредпондент на Агенция Франс Прес.

Турската работа за контрол на радиото и малкия екран RTUK забрани на телевизионните оператори да демонстрират фрагменти от гърмежа - мярка, която и преди е била предприемана след екстремистки набези.

След нападението беше стеснен и достъпът до обществените медии.

Гърция реагира стремително, като „ недвусмислено “ осъди гърмежа и изрази съболезнования на държавното управление и народа на Турция.

Съединените щати също осъдиха атентата, като прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи: „ Заставаме един до друг с нашия съдружник в НАТО Турция в битката с тероризма. “

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в обръщение до турския народ: „ Споделяме вашата болежка. Заставаме до вас в битката против тероризма “.

„ Разтърсен съм от новината за подлия бомбен атентат в Истанбул, ориентиран против почтени цивилни ", написа в Туитър на турски и британски език израелският президент Исак Херцог. „ Целият свят би трябвало да застане единно и твърдо против терора “.

Украинският президент Володимир Зеленски също написа в Туитър на турски език: „ Болката на приятелския турски народ е и наша болежка “.

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел сервира съболезнования на Турция, като написа в Туитър: " Мислите ми са с жертвите и техните фамилии "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР