Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че

...
Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля съобщи, че
Коментари Харесай

Нападнаха полицаи в Северно Косово

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля заяви, че две коли на косовската полиция, които са превозвали служители на реда на граничните пунктове със Сърбия в Северно Косово, са били нападнати тази заран с огнестрелно оръжие, оповестява Македонската осведомителна организация (МИА) от Прищина.

На изключителна конференция тази заран Свечля сподели, че нападението, което той дефинира като терористично, е осъществено с ръчна граната и автомат " Калашников ".

" Тази заран към 7:40 часа (8:40 часа българско време) бе осъществено нахлуване против чиновници на косовската полиция, които щяха да поемат промяната на граничните пунктове. Нападението, за което се откри, че е осъществено с ръчна граната и автомат " АК-40 ", е осъществено като терористичен акт за заплашване на служителите на реда и всички жители на Косово, сподели Свечля.

Той осведоми, че през последните три дни в този регион е имало четири набези против косовската полиция.

" Първата офанзива бе осъщствена посредством слагане на железни вериги с шипове на републиканския път почти по същото време като през днешния ден, с цел да се осуети работата на косовската полиция и в това време непосредствено да се заплаши живота на нашите чиновници. Втората офанзива е осъществена посредством мятане на камъни по полицейска кола . Третото нахлуване е станало нощес, когато е стреляно с огнестрелно оръжие наоколо до полицейски сектор , охраняващ възпрепятстването на противозаконните прекосявания на границата. Днес бяха непосредствено атакувани две транспортни средства, пренасящи полицейски чиновници на граничните пунктове . Става дума за постоянна промяна на полицията, която става в осем часа и две от четирите набези са осъществени по това време, сподели Свечля.

Той оцени, че " ангажирането на косовските институции за определяне на ред във всички елементи на страната се трансформира в спънка за Сърбия ".

Въпреки това, сподели Свечля, задачата на Белград не е да нападна, а да дестабилизира Косово .

" Не се опасяваме от никакъв сръбски сюжети. Целта на Сърбия сега не е да нахлуе в Косово, а да го дестабилизира ", сподели Свечля.
 Косово и Босна желаят участие в НАТО
Косово и Босна желаят участие в НАТО

Двете страни показаха терзание, че може да последват ориста на Украйна

Обстановката в Северно Косово се обостря от време на време, като последното огромно обостряне беше през месец септември предходната година, когато косовските управляващи Още в първия ден от влизането на възбраната в действие - 20 септември, на границата със Сърбия се развихриха митинги, а след това Сърбия разположи и военна техниката по границата

Тогава висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел на напрежението в северните региони на Косово и евакуиране на всички полицейски елементи. Наред с това той изрази подготвеност да помогне на двете страни да разрешат посредством договаряния съществуващите сред тях разногласия.

В последна сметка след траяло 10 дни напрежение, съпроводено с блокади по граничните пунктове ситуацията се успокои, а. Двете страни се договориха за потреблението на стикери, вместо да сменят регистрационните табели .

Това решение трябваше да е краткотрайно, до момента в който не бъде реализирано непрекъснато решение за свободно придвижване. Такова не е постиганото и до момента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР