Министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер съобщи на

...
Министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер съобщи на
Коментари Харесай

Иззеха огромен арсенал на крайнодесни във Виена

Министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер заяви на изключителна конференция, че под управлението на виенската полиция службите за сигурност са разкрили мрежа, свързваща проведената престъпност, десния екстремизъм и търговията с оръжие. Както заяви министърът, проверяващите са били сюрпризирани от мащабите на закононарушенията на мрежата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Първоначално полицията е получила от немските си сътрудници улики за закононарушение, обвързвано с търговия на опиати. Както заяви за пресата Михаел Мимра, заместник-ръководител на престъпната работа на провинция Виена, след немския сигнал е почнало следствие за проведена престъпност. Но скоро станало ясно, че казусът приема големи размери. От търговия с опиати следствието се разширило към следствие за търговия с оръжие и десен екстремизъм. Целта на незаконните действия е била да се построи въоръжена милиция в Германия.

В момента в ареста се намират пет лица, а пет жилища за обискирани. Полицията е съумяла да залови 53-годишен австрийски жител, за който се допуска, че е провел и направил търговията с оръжие. В Германия са задържани две лица и са направени два обиска на жилища.

Конфискувани са огромни количества опиати. Полицията отхвърли да заяви имена и елементи заради следствена загадка, само че сподели, че измежду арестуваните се намират лица, за които е известно, че имат връзка с десни екстремистки среди.

Мимра обрисува мащабите на незаконната активност на мрежата, като изброи какъв брой оръжия за били иззети: 76 полуавтоматични и автоматизирани оръжия, над 100 000 огнестрелни боеприпаси от друг диаметър, шест ръчни гранати, запалителни субстанции, експлозиви и други. Полицаите са разкрили също по този начин пари в брой и огромно количество военна екипировка.

Сега на ход са криминалистите, добави Мимра, защото всеки предмет ще би трябвало да се изследва, да се вземат възможни отпечатъци от пръсти, да се откри дали с оръжието е стреляно. Специалисти от всички служби в Австрия, в това число и военните, са привлечени в изясняване на случая, което ще отнеме доста време.

По данни, с които разполага вестник "Курир ", измежду арестуваните е и лице, излежало дългогодишна присъда за националсоциалистическа активност. По-нататък вестникът цитира Герхард Пюрстл, началник на виенската полиция, който споделя, че това е най-голямото количество оръжие, хванато при интервенция в Австрия, от десетилетия насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР