Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов

...
Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов
Коментари Харесай

Австрия съгласна да ни пусне по въздух в Шенген, ако приемем бежанци

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е подготвен да вдигне ветото за Шенген по въздух за България и Румъния, в случай че приемем бежанци. Това оповестяват австрийски медии.

Според сведения, получени от държавни кръгове, границите могат да бъдат отстранени, най-малко за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят настоящия си статут, като България и Румъния публично няма да бъдат членки на Шенген. Това гласи известие, оповестено във вестник KURIER. Говорител на министъра на вътрешните работи е удостоверил това в отговор на питане на австрийската информационна организация АПА.

Едно от изискванията за това ще бъде по-строг граничен надзор, се споделя още в известието.

В понеделник Герхард Карнер ще се срещне с представители на България и Румъния, с цел да разиска изискванията, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се съгласи Австрия на по този начин наречения „ еър Шенген “. Консултациите би трябвало да се проведат във вторник в границите на „ Залцбургския конгрес “ в словенския град Бърдо край Кран.

KURIER цитира и изискванията, препоръчани от Австрия. Първото от тях е трикратно да се усили задачата на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да бъдат обезпечени от Европейската комисия. Австрия желае и засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния, както и изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София. В сведението се оповестява, че Румъния и България би трябвало да одобряват и търсещи леговище афганистанци и сирийци.

На постъпилата от Австрия информация, румънският министър председател Марчел Чолаку реагира във фейсбук:

„ Разчупих леда! Австрия смекчи позицията си във връзка с Шенгенското пространство и се съгласи да отстрани въздушните граници за Румъния. След години на очакване ще реализираме тази фантазия дружно! Румъния заслужава да бъде в Шенген! “, написа Чолаку в обществената платформа. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР