Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще оглави Комисията за

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще оглави Комисията за
Коментари Харесай

Премиерът: Бойко Рашков ще бъде начело на КПКОНПИ

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще оглави Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Новината беше обявена от премиера Кирил Петков на брифинг на "Продължаваме смяната ", съобщи.

По-късно вътрешният министър Рашков даде детайлности за свършеното от Министерство на вътрешните работи за една година.

"Вече близо година в Министерство на вътрешните работи се организират упорити следствия на активността на разнообразни длъжностни лица от ръководството на Борисов, обвързвано тясно с съответни компании, на които в несъгласие със законите е било предоставено построяването на автомагистрали в нашата страна. В резултат на това по безапелационен метод се откри, че на тези компании, близки до кабинета „ Борисов “, са отпускани предплатено сред 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на разнообразни пътища, в това число Автомагистрала „ Хемус “, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг на "Продължаваме смяната ".

"Ние установихме, че тези държавни средства не са вложени за създаване на пътищата, в построяването на „ Хемус “.

Те са изразходвани за разнообразни потребности, като е потвърдено, че някои компании са получавали по комплициран път от банките, посредством основаване на кухи компании. Използвали са безимотни хора, посредством които сумите са били теглени и получавани от избрани банки и са отпътували в незнайна посока ", акцентира вътрешният министър.

„ Тези средства не е ясно къде се намират сега и защо се употребяват .

Има данни, че са вложени в обекти, които удовлетворяват техните персонални, корпоративни и други ползи. Мисля, че би трябвало Министерство на вътрешните работи да изнесе тези данни обществено и те да станат обществено притежание “, уточни още Рашков.

Силовият министър в същото време разясни, че в Министерството на районното развиване (МРРБ)

се приготвя още веднъж да се финансират същите компании, без да се потърси сметка за тези големи финансови запаси, които са потънали по времето на ръководството на Борисов. "Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този метод построяването на пътища – те не се построяват, само че се изразходват големи бюджетни средства. Така ли да продължим, или да сменим метода и вземем други решения, в това число да се премине в ръководство на страната в различен формат, както сподели министър председателят ", уточни още Рашков.

Той също по този начин изясни, че няма още импортирани обвинителни актове в българския съд ,

става въпрос за големи схеми и е належащо време, с цел да може да се извърши следствието. "Обществото има право да знае къде са тези средства - дали са изнесени в чужбина, или се построяват парцели с безлихвените средства от бюджета за обекти, които са персонална благосъстоятелност на шефове и притежатели на компании. Знаете, че тогава облагите ще са двойно, тройно или петорно по-големи, в сравнение с в случай че се вложат в друга активност ", разяснява още Рашков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР