Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков подробно разказа схемата, по

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков подробно разказа схемата, по
Коментари Харесай

Рашков разказа кражбата ``Хемус``: Купени са луксозни вилни селища и хотели. Пари са изпращани и в ОАЕ -

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в детайли описа схемата, по която по думите му са получени парите за градежите на лот 5 и 8 от автомагистрала " Хемус " и за които преди месеци заяви, че са изтеглени на каса от " упълномощено лице ". 

На брифинг в Главна дирекция " Национална полиция " Рашков изясни, че са отпуснати предплатени средства от Министерството на районното развиване и благоустройство:  " Огромен финансов запас е провиснал на компании, които са бездействали в порочно подписани контракти, без да се афишират публични поръчки. Резултатът е, че средствата са изразходвани, без да е ориентирано към построяването на пътищата ".

Средствата са отпуснати за сектори от  " Хемус ", за които няма одобрено трасе и позволение за градеж, и по които до момента не е извършена абсолютно никаква строителна активност.

Рашков прочете получена оперативна информация за раздадените пари от Министерство на регионалното развитие на " Автомагистрали " ЕАД, с които са купени хотели, вилни селища, преведени са в ОАЕ или се строи парцел в центъра на София с тях: 

" АПИ е превела предплатена на " Автомагистрали " 400 млн. лв. за доставка на материали на лот 7, 8 и 9 от " Хемус ". За тези лотове няма обстоен организационен проект въобще. 

" Автомагистрали " е превела на сдружение предплатено заплащане от 84,5 млн. лв. за доставка на материали за лот 8. При постъпването на средствата са употребявани от строителя по следния метод - в края на 2020 година е закупен парцел в центъра на София за 27 млн. лв., а към сегашния миг на този парцел се правят дейни строителни действия.

През септември 2020 година 14,280 млн. лв. се подреждат към сдружение с предмет на активност " строителство на жилищни и нежилищни здания ". Непосредствено по-късно 950 000 лв. се превеждат по персонални сметки на притежателите с съображение " дял ". Около 6 млн. лв. за месец се превеждат на сдружения, които са следени от това сдружение, получило 14 млн. 

В края на август 2020  г. 12 млн. лв. са преведи за лот 8 на сдружение, което превежда 8 млн. лв. към персонална сметка на физическо лице с съображение контракт. Няколко месеца по-късно сдружението приключва активността и се преобразува в друго.

През декември 30 млн. лв. са преведени за закупуване на сдружение. Получена е оперативна информация за лицата, че пренареждат средствата към сметки в ОАЕ . Собствениците на част от сдруженията, получили пари за лот 8, са идентични. "

За градежа на лот 5 от автомагистрала " Хемус " Рашков описа, че АПИ е превела на " Автомагистрали " 680 млн. лв.. " Чрез ин хаус процедура се превеждат 84,108 млн. лв. на сдружението предплатено за машинизация и наем на материали. Няма контракт за строителство, а единствено за доставка - кой би поел на следващия ден гаранция за качество, кой е строителят ", попита вътрешният министър. 

Дружеството пренасочило забележителна част от сумата на друго сдружение, за което има информация, че са свързани с едно и също лице. Впоследствие втората компания пренасочва суми към пет други сдружения, регистрирани на лица с невисок обществен статус.

Всяко едно от тези сдружения е получило надлежно по 12, 10, 13, 19 и 1 млн. лв., които са изтеглени на каса от упълномощено лице. 

" Придобита е информация за комерсиалното сдружение, сключило контракт за ин хаус процедури с " Автомагистрали ", че юни 2021 е превело 14,700 млн. заем на друго комерсиално сдружение, основано малко преди превода. То, от своя страна, построява първокласно вилно населено място . Дружествата още веднъж са свързани с едно и също лице ", изясни Рашков. 

Има информация и за различен от лотовете на " Хемус ", като още веднъж посредством ин хаус през август 2020 г.  " Автомастирали " са превели над 130 млн. лв. на сдружение, благосъстоятелност на същото лице, и 48 млн. лв. на друго сдружение по контракт, на което е притежател близка родственик на лицето.

Последното сдружение през март 2021 година прави превод от 21 млн. на първото сдружение. На същата дата то превежда 15,174 млн. лв. към друго сдружение още веднъж негова благосъстоятелност. Пак на тази дата двете сдружения превеждат на персоналната сметка на лицето 23 млн. лв.. От персоналната сметка на тази дата е изработен превод към друго негово сдружение със същите средства. Отново на 21 март сдружението си е купило хотелски комплекс. 

Рашков сподели фотоси от къщи в комплекс, намиращи се на водни площи, към които настрана има и басейни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР