Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри работна среща, посветена

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри работна среща, посветена
Коментари Харесай

Рашков: С цената на огромни усилия няма миграционен проблем в България

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков откри работна среща, отдадена на въпроси, свързани с грижите за непридружени деца чужденци на територията на страната ни, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

По статистика на Министерство на вътрешните работи за месец април броят на непридружени малолетни и малолетни чужденци, предадени на дирекция „ Социално подкрепяне “ от Гранична полиция, е 13. За интервала от началото на годината до края на април месец, те са 21.

" Обединените старания на институциите подсигуряват обезпечаването на протекция и отбрана на най-уязвимите - непридружените деца ", съобщи министър Рашков. Той уточни, че миграционният поток към Европейски Съюз през последните години е повода за основаването на целевата група - непридружени деца, пребиваващи на територията на страната. 

„ С цената на големи старания, обособяване на кадрови запас и изпращането му на зелена граница постигнахме нещо, което не е постигано до момента - от един месец няма миграционен проблем в България “, добави министърът.

Вчера, пред публицисти, основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров съобщи, че от началото на годината Министерство на вътрешните работи е предотвратило над 34 хиляди опита за нелегално прекосяване на мигранти през южната българска граница.

Той даде за съпоставяне първите четири месеци на 2021 година, когато предотвратените опити са към 7500. По думите му вследствие на подхванатите ограничения по линия на мигрантския напън, след 20 април е настъпила „ коренна смяна “ в позитивна посока.

По време на работната среща специалисти от общественото министерство и вътрешното ведомство направиха обзор на уговорките при използването на одобрения Координационен механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите при случаи на непридружени деца или разграничени от фамилиите си деца - чужденци, намиращи се на територията на България, в това число децата, търсещи или получили интернационална протекция.

Заместник-министърът на вътрешните работи Таня Райчева напомни, че по създаване на координационен механизъм се работи от 2016 година, а завършването му в този момент ще улесни работата на ангажираните институции.

По думите на заместник-министъра на труда и обществената политика Иван Кръстев за по-малко от месец с Координационния механизъм институциите са съумели да реализират точната формула - за първи път, посредством и на настояването на министър Рашков, се основава подобен режим на деяние, при който двете системи работят синхронизирано и без закъснение.

За обезпечаване на своевременна протекция на 18 април бе признат Координационен механизъм за взаимоотношение сред институциите и организациите за случаите на непридружени лица или разграничени фамилии, лица чужденци, намиращи се на територията на България или търсещи и получили интернационална протекция - приоритет, подложен от Съвет
„ Правосъдие и вътрешни работи “ по отношение на рецесията в Украйна, който страната ни извърши. Този модел на взаимна работа ще подсигурява триумф в обезпечаването на нужната протекция и отбрана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР