Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи за сериозни противоречия

...
Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи за сериозни противоречия
Коментари Харесай

Теодора Генчовска се разграничи от екипа на Кирил Петков за Северна Македония

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви за съществени несъгласия с екипа на Кирил Петков по линия на политиката за Северна Македония, като се изрече песимистично по отношение на напредъка на договарянията със Скопие. 

Генчовска се яви на чуване в Народното събрание, само че съвещанието беше при закрити врата. Докато депутатите задаваха въпроси на външния министър, в уеб страницата " Епицентър " изтече информация, че Генчовска е разкритикувала Политическа партия и Кирил Петков за това, че се прокарват " две външни политики " - формалната на Министерство на външните работи и втора на " премиера Петков и неговите външнополитически съветници ". 

Теодора Генчовска не удостовери и не отхвърли тези изказвания, като сподели, че за изнасянето на информация от закрити съвещания на Народното събрание би трябвало да се носи отговорност. 

Корекцията ѝ обаче беше единствено във връзка с персоналните упреци към Кирил Петков - тя показва, че " упоритостите " за скоростно повдигане на българското несъгласие за Северна Македония не са заявявани от него, а са на " екипа, който го поучава по тези въпроси ". 

Генчовска изрази подозрения дали въпросът със Скопие може да се позволи до края на френското председателство в средата на годината и изрази страдание, че е изгубено време, в което македонската страна не е изпълнила поетите задължения.

Председателят на Демократична България Христо Иванов омаловажи вътрешнокоалиционния проблем за Северна Македония - една от поредицата невралгични точки в връзките с представителите на " ИТН " във властта. Според Иванов казусът е, че " две амбициозни дами в две разнообразни здания не могат да си приказват ", заради което тематиката е ескалирала до Народното събрание. 

" Промяна на рамковата позиция може да има единствено след гласоподаване в Народното събрание - всичко останало са друг тип спекулации и тайни теории ", сподели той. 

Разминаването сред политическите фракции в Министерски съвет стана тематика, поради която ГЕРБ нападна държавното управление за допустимо отклоняване от признатата позиция за недопускане на начало на договарянията със Скопие до разрешаването на съществени проблеми със отбрана на правата на българското население и историческите разногласия. 

Екатерина Захариева прикани за единна политика по Северна Македония и дефинира като неприемлива обстановката, в която българският външен министър научава позицията на държавното управление от външни лица. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР