Министърът на външните работи Светлан Стоев призова българските общности зад

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев призова българските общности зад
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев призова българите в чужбина да се включат в подготовката на изборите зад граница

Министърът на външните работи Светлан Стоев прикани българските общности зад граница да бъдат дейна част от демократичния развой и да се включат с доброволци в подготовката на изборите на 14 ноември 2021 година, „ тъй като те са най-ценният ни сътрудник при организирането на избори в чужбина “, оповестява Министерство на външните работи.

Както и до момента, Министерството на външните работи разчита на  помощта и поддръжката на българските общности зад граница и сме в подготвеност да работим в тясно съдействие по подготовката и провеждането на вота, съобщи министър Стоев при откриването в Рилския манастир на XVI Световна среща на българските медии по света, проведена от Българска телеграфна агенция. Външният ни министър изрази вяра, че посланието му ще стигне до сънародниците ни благодарение на българските публицисти в чужбина и медиите, които съставляват. Във форума – на място и посредством онлайн връзка, вземат участие представители на 27 български медии от 17 страни.

Целта на Министерство на външните работи на идните избори за президент, вицепрезидент и Народно заседание е да провежда почтени и транспарантни избори, както и да обезпечи оптимално положителни условия за тяхното осъществяване, тъй че да бъде обезпечено конституционното право на глас на всички български жители зад граница.

Светлан Стоев акцентира, че организацията на изборите зад граница е приоритет в работата му като длъжностен министър на външните работи и насочи признателност към българските публицисти по света, изиграли значима роля в процеса на образуване на избори зад граница, както и за популяризирането на страната ни.

„ Като посланик съм имал контакти с доста българи в чужбина и съм се убедил, че Вие – нашите сънародници зад граница, сте най-влиятелните посланици на страната ни. Вашата интензивност и разпоредителност като жители и публицисти дават опция името на България да се чува и да се знае с положително по целия свят “, сподели външният ни министър.

Светлан Стоев даде висока оценка на напъните на Българска телеграфна агенция с цялата й социална активност, в това число с организирането на форума, да съхранява и уголемява контактите с българите по света. Министерство на външните работи е сътрудник в това събитие от самото му начало неслучайно.  Агенцията е основана през 1898 година като част от тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията. „ Няма по какъв начин да не съм тук и тъй като грижата за българските общности зад граница е една от основните задачи на Министерство на външните работи ”, акцентира първият ни посланик.

Тазгодишната Световна среща, отдадена на тематиката „ Медии и истина “, бе открита в Иконната изложба на Рилския манастир от Симеон Саксобурготски. Домакин бе генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. На откриването на събитието, което по стратегия ще продължи в град Кюстендил до 19 октомври, участваха и министърът на образованието и науката Николай Денков, игуменът на Рилския манастир свещеник Евлогий, кметът на град Кюстендил Петър Паунов.

Външният ни министър употребява случая и прикани участниците в срещата да прегледат на 18 октомври изложбата „ Чудотворни икони и свети мощи на Балканите “, проведена от Държавния културен институт в Кюстендил във връзка форума.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР