Министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България
Коментари Харесай

България потвърди решимостта си за членство в ОИСР

Министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България да стане член на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) пред генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман. Разговорът, в който участваха и вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на финансите Валери Белчев, се организира в Париж във вторник в границите на втората част на годишната среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри, оповестиха от държавния пресцентър.

България изцяло споделя полезностите и правилата, върху които е учредена световната общественост на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и има подготвеност да взе участие интензивно в процеса на постигането на решения по значими тематики в световния дневен ред, допринасяйки за одобряването на правилата и задачите на организацията в районен и интернационален проект, съобщи министър Стоев.

Матиас Корман поздрави България за отчетливия прогрес, реализиран в подготовката за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, и насърчи страната ни да продължи да подхваща дейни стъпки за все по-пълно използване на всички стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В изявлението си пред министерската среща на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по-рано денем генералният секретар на организацията съобщи готовността си да работи за основаване на благоприятни условия за напредване напред на процеса на присъединение на шестте страни претенденти, сред които и България.

Във встъпителните си думи при откриването на форума държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в качеството си на ръководител на тазгодишната среща акцентира поддръжката на Съединени американски щати за укрепването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, учредена на полезностите на демокрацията, отворената пазарна стопанска система, правовата страна и правата на индивида. По думите му организацията има основна роля за справяне със актуалните провокации - икономическото възобновяване след пандемията, климатичните промени, цифровата промяна, превъзмогване на неравенствата. Всяка страна, споделящи полезностите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и ангажирана с използването на нейните правила и стандарти, която желае да се причисли към организацията, би трябвало да може да извърви пътя към участие, съобщи Блинкен.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще даде опция за още по-активно и очевидно присъединяване на страната ни в световния стопански разговор. Решимостта на България за реализиране на задачата на организацията за стабилно и приобщаващо икономическо развиване и адресиране на новите провокации бе изтъкната и в специфичното изказване на министъра на външните работи, подадено на срещата в Париж. В изказването се акцентира също оставащият мощен политически ангажимент на страната ни да се причисли към Организацията за икономическо сътрудничество и раз в скоро време.

България декларира публично желанието си за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2007 година, като поредно удостоверява своето желание през годините. Освен България претенденти за участие са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния, Хърватия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР