Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи
Коментари Харесай

Османи: Нека всеки да тълкува историята си както намери за добре

Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи изрази съществено подозрение, че Съвместната българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси ще реализира някакво съглашение, по тази причина предложи „ всеки да пояснява историята си както откри за добре “, цитира думите му излъчващата на албански език скопска телевизия

„ Подходът за налагане на историята като аршин и постигането на съглашение за една безспорна историческа истина отпреди 100 или 70 години, не е пътят, който две европейски страни, членки на НАТО, би трябвало да имат като единствена вероятност за съдействие “, разяснява Османи.

На брифинг той оцени като несъизмерим метода към определяне на историята и уточни като образец, че някогашният български външен министър Екатерина Захариева изиска ново съглашение, съгласно което македонският език произлиза от българския, а македонската нация е основана след опит на България да я освободи от Османската империя. Официално Скопие отхвърли сходно предложение.

Тъй като европейската интеграция е в застой, Османи чака усилване на инерцията в договарянията със София след визитата на българския министър председател Кирил Петков в страната през януари. Противно на президента Стево Пендаровски, който прикани да не се бърза, Османи е на мнение, че нито бързането, нито забавянето ще повлияят на качеството на решението.

„ Искаме нещо, което си е наше и е справедливо, и считам, че не би трябвало да оставяме място този въпрос постепенно да навлезе в замразен спор “, сподели Османи.

Османи разкри, че Скопие е дало отговор на „ Предложението 5+1 “ и че има единодушие по настояването българите да бъдат включени в Конституцията на страната, до момента в който текат договаряния с Брюксел. Въпреки това, за разлика от вицепремиера Никола Димитров, Османи е запазен във връзка с присъединяване на Народното събрание в Скопие в процеса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР