Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви днес,

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви днес,
Коментари Харесай

Чавушоглу: Споразумението за зърното може да стане основа за всеобхватно прекратяване на огъня в Украйна

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи през днешния ден, че съглашението за експорт на зърно от украински пристанища, подписано в Истанбул на 22 юли, може да бъде основа за " всеобхватно преустановяване на огъня ", с цел да се постави завършек на войната в Украйна.

Чавушоглу направи това изказване на взаимна конференция с малайзийския си сътрудник Сайфудин Абдула в Куала Лумпур, съобщи Анадолската организация. Турският външен министър приказва, откакто първият транспортен съд със украинско зърно, отплавал от Одеса, мина ревизия в Истанбул и продължи пътуването си към Ливан. Чавушоглу подсети, че срокът на деяние на съглашението е четири месеца и може да бъде продължен, в случай че не бъдат направени възражения. На 22 юли Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха историческо съглашение за наново отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци поради продължаващата към този момент шести месец руско-украинска война. В рамките на съглашението от 27 юли в Истанбул работи Съвместен координационен център, в който влизат представители на Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна, с цел да се обезпечи безвредното превозване с търговски кораби на хранителни артикули и торове от трите основни украински черноморски пристанища.

Чавушоглу съобщи на конференцията през днешния ден, че в случай че договорката бъде удължена без възражения, то " Русия също ще може да изнася личното си зърно и обвързваните с него артикули, както и торове ". Той акцентира, че целият свят се нуждае от тези артикули, идващи от Украйна и Русия. Турският външен министър изрази вяра, че договорката може да стане " основа за всеобхватно преустановяване на огъня, кротичък проект и дълготраен мир " в района. Той уточни, че страната му продължава да поставя старания за преустановяване на войната в Украйна. По отношение на връзките с Малайзия Чавушоглу съобщи, че връзките сред двете страни са се издигнали до равнището на всеобхватно стратегическо партньорство и означи подписаните съглашения сред държавните управления, фирмите и университетите.

Чавушоглу заяви, че комерсиалният продан сред Турция и Малайзия е повишен с 60 % и е достигнал 2,42 милиарда $ през първата половина на тази година. " Имаме цел за размер на търговията от 5 милиарда $, като наподобява, че тази цел е постижима през тази година. Очевидно е, че би трябвало да работим за по-балансирана търговия ", добави той. Турският външен министър съобщи още, че двете страни ще продължат съдействието си по въпроси, които вълнуват двете страни, като да вземем за пример народа рохинга, ситуацията в Афганистан, Палестина, районните въпроси и битката с ислямофобията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР