Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу направи остро

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу направи остро
Коментари Харесай

Напрежение между Анкара и Вашингтон заради „Арменския геноцид“

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу направи остро изявление във връзка мненията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по отношение на събитията от 1915 година сред Османската империя и Армения, съобщи Анадолската организация, представена от БГНЕС.

По-рано Белият дом разгласява изказване на президента Джо Байдън във връзка днешния „ Международен ден в памет на жертвите на арменския геноцид “. В него се показва, че „ на 24 април 1915 година османските управляващи арестуват арменски интелектуалци и общественици, което дава началото на систематична акция на принуждение против арменската общественост. През идващите години един милион и половина арменци са депортирани, избити или изпратени на гибел – покруса, която вечно визира генерации арменски фамилии. “

Позицията на Турция във връзка с събитията от 1915 година е, че гибелта на арменците в Източен Анадол е настъпила, когато някои от тях са застанали на страната на нахлуващите руснаци и са се разбунтували против османските сили. Според тълкуванието на Анкара, последвалото пренасяне на арменците е довело до многочислени жертви.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР