Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи подчерта

...
Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи подчерта
Коментари Харесай

Османи: Никой не преговаря по въпроси за идентичността

Министърът на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи акцентира през днешния ден пред парламентарната комисията външна политика, че в договарянията сред София и Скопие тематиката за идентичността не е засягана.

„ Езикът и останалите атрибути на идентичността са въпроси, които произтичат от правото на самоопределяне на всеки човек, на всеки народ, на всяка етническа общественост, на всяка страна и това е неприкосновено право, което по-силно от което и да било друго. По тези въпроси нито сме преговаряли, нито имаме право да го вършим, нито някой в миналото ще договаря “, заключи Османи.

Вероятно в предишното е имало сходни опити, когато са стартирани тези за отказване на идентичността на македонците като „ Един народ в две страни “, което е опит за налагане на едно-единствено пояснение на историческата истина. „ Но чрез едно умно, рационално и аргументирано отношение успяхме да покажем, че това са ретроградни прояви, които не дават отговор на актуалните цивилизационни полезности и считам, че успяхме в това “, акцентира министърът.

„ Днес към този момент не приказваме за еднаквост, а единствено за метода за установяване на правото на самоопределяне на всеки, в сходство със съществуващия ред и в двете страни. Това ни води до набора от политически въпроси, който до неотдавна беше наименуван пакет 5+1 “, сподели Османи.

Според него, напоследък е почнала да се популяризира една " лека нервност, че за толкоз чувствителни въпроси са вероятни решения ad hoc " и че някой може самичък, за една нощ, скрито, без знанието на жителите, да вземе решение или да подпише контракт в ущърб на държавните позиции, избрани с декларацията на Народното събрание.

Най-чувствителните въпроси не са детайл от политическите договаряния, а са предмет на диалози сред специалистите в взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси, която е самостоятелна и в чиято работа никой не може да се намесва.

„ За нас най-важният въпрос в този пакет е осъществяването на решението на Европейския съвет от март 2020 година за провеждането на първата междуправителствена конференция и нашата основна позиция е, че в рамката на договарянията македонският език би трябвало да се третира като формален език на Европейския съюз без спомагателни квалификации и въпроси, поставяни от България “, сподели Османи.
Османи: Срещи на Историко-образователната комисия ще има на всеки 5 седмици
„ Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде на 100% сполучлив, само че ние влизаме почтено и безрезервно, с цел да намерим решение, тъй като...
Прочети повече
Там са въпросите за правилото на самоопределяне, според конституционните разпореждания на двете страни, въпроса за речта на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма.

В първия миг, в който се стигне до обстановка работните версии на всички подготвяни документи да бъдат допустими и за двете страни, преди да бъдат утвърдени, те ще бъдат показани пред комисията по външна политика и пред депутатите.

„ Новите държавни управления в двете страни сътвориха нов политически климат, който използвахме продуктивно, с цел да вдъхнем нова сила, нова самодейност във взаимоотношенията и с последните събития успяхме да осигурим добър старт “, акцентира министърът.

Той показа, че София и Скопие са се договорили за нов метод на работа, при който с динамична връзка ще бъде основана платформа за връщане на доверието, задълбочаване на двустранното съдействие и превъзмогване на политическите разлики. „ Съгласихме се, че ще се посветим повече на бъдещето, в сравнение с предишното, давайки по този метод късмет на процеса за създаване на доверие “, сподели Османи.

Той изрази вяра, че през идващите 6 месеца ще бъде показан нова картина на връзките и съдействието сред двете страни, която ще бъде припозната първо от жителите на двете страни, както и от интернационалните сътрудници, които чакат смели решения, какво се поставя на две зрели страни.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР