Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Буяр Османи: Възможността за среща с българите в Северна Македония винаги е отворена

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи сподели, че упованията му са били срещата с представители на българската общественост в страната да бъде с него, „ а не в София или Брюксел ”, и от самото начало е упорствал, че жителите на Република Северна Македония, „ без значение от техния етнически генезис, имат свое държавно управление и институции, където могат да адресират проблемите и въпросите си ”.

В отговор на журналистически въпрос дали и по кое време ще се срещне с представители на българите в Северна Македония, Османи отговори, че тази опция остава непрекъснато допустима, само че поради влошената връзка с България в последните дни чака страстите да стихнат, „ с цел да може естественият дневен ред на страната към своите жители да продължи ”.

„ Аргументите са на наша страна. Трябва да бъдем мъдри и зрели и да задържим поддръжката на европейските ни сътрудници. Не е в наш интерес да влезем във вихъра на българските избори. На всичко, което идва от България, отговаряме с всички дипломатически принадлежности, в това число и в Европейски Съюз, с цел да могат европейските страни да бъдат осведомени, само че не трябва да въвличаме и жителите. Те би трябвало да са спокойни, че имат институции, които се грижат да тях ”, уточни Османи.

По думите му Република Северна Македония е позната с отношението си към груповите и самостоятелните права на жителите и това е „ най-светлата точка на имиджа на страната ”.

„ Държавата се отнася и ще се отнася еднообразно към всички жители, без значение от коя етническа общественост са. Българската общественост демонстрира повече интерес за грижа от страна на страната и за това са всички тези опити за връзка, само че не и да се злоупотребява посредством изолирани произшествия, с цел да се сътвори визия в света, че тук има систематична принуда върху общностите, тъй като това не е по този начин ”, уточни Османи.

По думите на министъра на външните работи на Република Северна Македония през миналите години Северна Македония и България са основали рамка, „ през която би трябвало да се канализират разликите и връзката сред двете страни ”, само че не постоянно тя е била преобладаваща, като една от аргументите съгласно него са честите избори в България.

„ За две години, откогато съм министър, в България ще има избори за пети път и това ще е пети министър на външните работи, с който ще работя. Това основава непредвидимост в връзката и поддържане на тази благосклонност. Обикновено изборните процеси са тези, които нагорещяват обстановката, тъй като има политици, които в невъзможността си да предложат нещо на жителите се хващат за аварийните тематики, които основават страсти. И това е освен у нас и в България ”, уточни Османи.

Според него е значимо по какъв начин формалните управляващи се отнасят към „ тези упоритости на обособени политици да се хранят с спорове и неприятни връзки сред страните и обществата ” и дали те ще се поддадат на такива провокации.

„ Мисля, че в тези години Република Северна Македония сподели мъдрост и зрялост да не се поддаде на това, което от една страна се диктува от политическите изборни процеси, а от друга, както съм казвал, се поддържа от една невидима ръка, която се пробва в този район да има непрекъснати латентни спорове. От тук и апелът ми към България е, че е време да прекъснем този цикъл на отрицателни връзки, което не е в интерес и на двете страни, и на двете общества. Надявам се, че това ще бъде признато от България и ще се върне позитивният дневен ред в връзките ни ”, уточни Османи по време на конференция след срещата си с министъра на външните работи на Чехия Ян Липавски, който е на посещаване в Скопие.

„ Радвам се, че след първата междуправителствена конференция подготовката за присъединението на Северна Македония стартира по време на нашето председателство на Европейски Съюз. Надявам се страната да продължи с промените и да направи промени в конституцията. Уверих моя сътрудник, че може да разчита на непрекъсната чешка поддръжка по пътя към Европейски Съюз ", акцентира от своя страна Липавски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР