Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир-Абдолахиан настоя Вашингтон

...
Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир-Абдолахиан настоя Вашингтон
Коментари Харесай

Иран очаква гаранции от САЩ по ядрената сделка

Министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир-Абдолахиан настоя Вашингтон да предложи по-стабилни гаранции за облекчение на глобите в договарянията за възраждането на иранската нуклеарна договорка, заяви al-monitor.com.

" Решени сме да реализираме трайно съглашение ", съобщи Амир-Абдолахян на взаимна конференция с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Москва.

Той се базира на формален отговор на Съединени американски щати на мненията на Иран по отношение на направена от Европейски Съюз договорка за възкръсване, само че към момента преглежда отговорите на Съединени американски щати.
 Иран вижда късмет за нуклеарната договорка при натурализъм от Съединени американски щати
Иран вижда късмет за нуклеарната договорка при натурализъм от Съединени американски щати

Техеран уточни, че е в последния стадий от работата

Друг сложен въпрос в хода на диалозите се отнася до нерешените въпроси по отношение на вероятните военни измерения на минали ирански нуклеарни действия. Иран упорства Международната организация за атомна сила (МААЕ) да приключи следствието си и да разгласи досието за затворено.

" Няма да бъде задоволително за нас, че даже след връщането на всички страни към съглашението, организацията продължава да насочва неоснователни обвинявания против Иран, сподели Амир-Абдолахян, като прикани МААЕ да се освободи от политическо държание и се концентрира върху техническите си отговорности.

След приемането на отговора на Съединени американски щати на плана на Европейски Съюз, някои ирански медии и публични лица показаха възходящ скептицизъм.

" Тъй като Иран беше сериозен за съглашение, той одобри плана на Европейски Съюз, като включи единствено няколко незначителни спомагателни условия. Но с реакцията на Съединени американски щати очакванията за съглашение избледняват ", сподели Али Ализаде, почитан народен представител и член на Комисията по национална сигурност и външна политика на иранския парламент.
 Иран се противи на
Иран се противи на " несъразмерните " условия на МААЕ

Изпълнението им било невероятно заради глобите, наложени на Техеран

Междувременно ирански публични лица в се още не са коментирали обява на " Ройтерс ", основана на документи на МААЕ, че Техеран е почнал обогатяване с две каскади от съвременни центрофуги IR-6 в подземното нуклеарно оборудване в Натанц, стъпка, която може да приближи Техеран към производството на нуклеарни оръжия.

" Ние сме в положение да увеличим настоящата степен на обогатяване от 60% до 93%, което значи атомни бомби , сподели Есмаил Коусари, почитан народен представител и някогашен военачалник от твърдолинейния Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война.

" Ние не преследваме това, само че в случай че другата страна работи със забавяне, ние притежаваме способността, добави Коусари. — Сега те се нуждаят от нас.
 МААЕ: Иран продължава напредъка си по нуклеарната стратегия
МААЕ: Иран продължава напредъка си по нуклеарната стратегия

Докато Западът чака отговора на Иран за спасяването на нуклеарната договорка от 2015 година

Припомняме, че на 30 август Иран разгласи, че няма да одобри " несъразмерните " условия на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации. Това съобщи представителят на Иранската организация за атомна сила.

Смятаме настояванията на МААЕ за несъразмерни, защото осъществяването им е невероятно заради глобите, акцентира Бехруз Камалванди.

Той добави, че в случай че наказателните ограничения по отношение на Иран бъдат отстранени, тогава страната ще отвърне със същото.

В последния отчет на организацията за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации се показва, че Иран продължава с програмата си за обогатяване на уран.

Повече от година Иран употребява центрофуги IR-6 за обогатяване на уран до 60% непорочност, близка до оръжейната , в надземен цех в Натанц.

Наскоро разшири обогатяването си с машини IR-6 на други обекти. Миналия месец втора каскада IR-6 във Фордо, място, заровено в планина, стартира да обогатява до 20%.

Иран и Съединените щати наподобява се доближават към съглашение за възкръсване на договорката от 2015 година, която наложи ограничавания върху нуклеарните действия на Иран в подмяна на унищожаване на глобите против Техеран. Тази договорка се разпадна след отдръпването на Съединени американски щати през 2018 година, което накара Иран да наруши тези ограничавания едно по едно.
 Иран още веднъж сложи ултиматум за нуклеарната договорка
Иран още веднъж сложи ултиматум за нуклеарната договорка

Техеран ще разреши единствено инспекции, контрактувани по съглашението от 2015 година

След повече от година непреки договаряния Иран съобщи, че скоро ще отговори на последните мнения на Съединени американски щати по компромисен текст, показан от Европейския съюз, който координира договарянията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР