Министърът на външните работи на Грузия Илиа Дарчиашвили заяви, че

...
Министърът на външните работи на Грузия Илиа Дарчиашвили заяви, че
Коментари Харесай

Грузия обеща реформи, за да започне преговори с ЕС

Министърът на външните работи на Грузия Илиа Дарчиашвили съобщи, че страната му ще отиде " по-далеч и по-бързо " към приемането на статут на претендент за участие в Европейския съюз, откакто се срещна с френския си сътрудник Катрин Колона в Тбилиси, съобщи Агенция Франс Прес.

След срещата френският първи посланик настоя Тбилиси да реализира " смели промени ".

Кетрин Колона прикани Грузия да се възползва от " историческата опция ", като извърши 12-те рекомендации, дадени от Брюксел.

Промените включват " смели промени за гарантиране на независимостта и безпристрастността на правораздаването, отбрана на институциите от въздействието на частни ползи, гарантиране на свободата на пресата и плурализма ", сподели тя пред публицисти.

През юни 2022 година Европейският съюз отхвърли на Грузия статут на претендент за участие, като в същото време даде подобен на Украйна и Молдова. Европейски Съюз прикани Тбилиси да реформира правосъдната и изборната си система, да усъвършенства свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите.

" Все още имаме какво да създадем ", съобщи пред кореспонденти грузинският външен министър Илиа Дарчиашвили.

" Всички сме мощно стимулирани, всички се стремим да осъществим отговорностите " за приемане на статут на претендент за участие, като обещаваме да отидем " по-далеч, по-бързо ", добави той.

Дарчиашвили съобщи, че към този момент е почнало правенето на над 80 законопроекта, а " голяма част " от рекомендациите към този момент са изпълнени.

Колона обаче предизвести, че към момента има " работа за извършване ".

Европейският съвет би трябвало да направи обзор на напредъка на Грузия по програмата за промени по-късно тази година. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР