Министърът на външните работи на Германия, Аналена Баербок, подчерта, че

...
Министърът на външните работи на Германия, Аналена Баербок, подчерта, че
Коментари Харесай

Зависимостта на Европа от Китай и потенциалните последици

Министърът на външните работи на Германия, Аналена Баербок, акцентира, че е належащо Европейският съюз да понижи зависимостта си от Китай.

Тя изрази поддръжката си за следствието на Европейски Съюз по отношение на дотациите, предоставяни от Пекин на неговата промишленост за електрически транспортни средства. В изявление за телевизия Bloomberg Баербок съобщи, че прекомерно тясната обязаност с друга страна може да породи опасности. Тя посочи смисъла на намаляването на зависимостта освен в подтекста на съветската инвазия в Украйна, само че и във връзка с Китай.

Наскоро Европейската комисия стартира антисубсидийна инспекция, която може да докара до налагане на мита върху електрическите транспортни средства, внасяни от Китай. Този ход може да докара до ответни дейности от страна на Пекин. Подобна ескалация може да бъде рискова за Европейски Съюз, защото автомобилният бранш директно или индиректно обезпечава близо 14 милиона работни места, или 6.1 % от работната мощ на блока.

Напрежението сред Китай и Европейски Съюз ескалира, изключително във връзка с прекосяването към по-чисти технологии. Индустриалното ядро на Европейски Съюз е изправено пред риска да загуби пазарен дял в интерес на по-бързо разрастващите се китайски компании.

Освен това говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг разкритикува Баербок за това, че в предходно изявление за Fox News е нарекла китайския президент Си Дзинпин “ “. Баербок удостовери уговорката на Германия да поддържа Украйна, като акцентира евентуалните последствия от победа на Путин в спора.

Мао осъди забележките на Баербок като “ “, считайки ги за нарушаване на дипломатическия протокол и накърняване на политическото достолепие на Китай.

Германия, със забележителните си вложения и продажби на китайския авто пазар, ще бъде изключително уязвима, в случай че комерсиалните разногласия по отношение на дотациите за електрически транспортни средства прераснат в пълномащабна комерсиална война.

Разследването на дотациите за електрически транспортни средства е от стратегическо значение за Европа и ще бъде разисквано с китайски публични лица по време на посещаване на високо ниво в Китай. Баербок предложи Европа да се стреми да понижи рисковете, свързани с Китай, без да прекъсва изцяло връзките си, отчитайки взаимосвързаността на света.

Това следствие на Европейски Съюз значи забележителна стъпка към противопоставяне на съперничещата си държавна поддръжка за зелени технологии, откакто през годината дотациите в разнообразни страни се увеличаваха. В взаимозависимост от констатациите то може да докара до реципрочни протекционистични ограничения.

Баербок акцентира, че е належащо Европа да бъде по едно и също време сътрудник и съперник на Китай по въпросите на климата и технологиите, като в същото време признава систематичното съревнование, което постанова отбрана на уязвимите места. Тя акцентира, че е значимо да се умее да се пазят ползите без доверчивост.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР