Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек беше отстранен

...
Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек беше отстранен
Коментари Харесай

Отстраниха чешкия външен министър, не искал руската ваксина

Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петържичек беше отхвърлен от поста му, заяви чешкото президентство. Той счита, че решението на проруският президент Земан е подбудено от политически претекстове, съобщи Франс прес.

Томаш Петържичек се разгласи срещу потреблението на съветската ваксина против ковид Спутник V с думите: " Сигурността и здравето на нашите сънародници са преди всичко, на първо място останало ".

От президентство обясниха, че Земан е прекратил пълномощията на министъра, спазвайки Конституцията.

Томаш Петържичек, който е проевропейски социалдемократ, подлагаше на критика и възможното присъединяване на Русия в построяването на нуклеарна централа в Чехия. Той влезе в спор с партийния си конкурент, министъра на вътрешните работи Ян Хамачек, и по въпроса за контрола върху партията. И двамата се кандидатираха за лидерския пост, само че в тази борба надви Хамачек.

По-рано денем Хамачек прикани за оставката на Петържичек и сподели, че партията би трябвало да приказва в един глас с наближаването на парламентарните избори през октомври, написа dariknews.bg.

По тематиката с имунизациите чешката телевизия заяви, че Земан и министър председателят на Словакия Едуард Хегер ще разискват на 15 април въпроса за възможното потребление на съветския препарат против ковид, съобщи ТАСС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР