Министърът на външните работи Иван Кондов ще коментира последните събития

...
Министърът на външните работи Иван Кондов ще коментира последните събития
Коментари Харесай

Външният министър Иван Кондов ще коментира последните събития в отношенията с РСМ

Министърът на външните работи Иван Кондов ще разяснява " последните събития в връзките с Република Северна Македония ", оповестиха от ведомството.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 989
В събота евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев не бе позволен да участва на събитие в памет на починали през Балканските войни български бойци край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал ръководителят на Фондация " Българска памет " Милен Врабевски, който е уредник на събитието, и още трима души, чиито имена не се загатват.

Министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща посланика на Република Северна Македония в България Агнеза Поповска през вчерашния ден поради случая с недопускането на евродепутата Андрей Ковачев и още четирима българи до събитието.

От министерството оповестиха, че Кондов е декларирал, че " преглежда сходна мярка като голословна и несъвместима с европейските правила и правила ", които Скопие " се е заело да съблюдава ".

Още в събота министерството излезе с позиция, че " показва мощно отчаяние от решението на управляващите да подхващат дейности, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отхвърлиха да позволен на своя територия българския народен представител в Европейския парламент и представител на групата на Европейската национална партия по въпросите на разширението доктор Андрей Ковачев, ръководителя на Фондация " Българска памет " доктор Милен Врабевски и още трима български жители ".

От министерството припомниха, че събитието е обичайно и се отбелязва с гала на българското военно гробище край Ново Село със заупокойна панихида.

Отказът бе наказан и на равнище Европейска комисия.

Още през януари президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски настоя избрани български жители, измежду които и евродепутат, да не бъдат допускани до страната. Няколко дни по-късно секретарят на съдружие " Цар Борис Трети " в Охрид Христиан Пендиков стана жертва на нечовечен побой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР