Министърът на външните работи Екатерина Захариева представи визията си за

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева представи визията си за
Коментари Харесай

Не е нормално срещите със страните от Западните Балкани да са толкова редки, каза Захариева

Министърът на външните работи Екатерина Захариева показа визията си за бъдещето на Западните Балкани в полемика на фондация " Конрад Аденауер ", която се организира на 26 април в Брюксел, заяви Пресцентърът на Министерство на външните работи.

Събитието, отдадено на тематиката " Да си представим новите Западни Балкани ", беше намерено от доктор Ханс-Герт Пьотеринг, някогашен ръководител на Фондацията. " България е център на непоклатимост на Балканите и доста значим сътрудник за Европейски Съюз ", акцентира немският политик.

В полемиката вицепремиерът Захариева показа визията си, че общите старания на Европейския съюз и страните от Западните Балкани, могат да трансфорат района в постоянен и проспериращ. Тя посочи, че позитивна стъпка в тази посока е организирането на по-чести срещи на равнище ЕС-Западни Балкани.

" Срещата в София на 17 май е първата от 15 години насам. Не е обикновено срещите ни със съседите, някои от които към този момент договарят за участие, да са толкоз редки ", сподели министър Захариева.

Балканите са район с нелека история. Дори и през днешния ден към момента има отворени въпроси сред някои от страните и са нужни още старания както във връзка с нужните промени, по този начин и за стабилността и сигурността, добави Екатерина Захариева в своето ревю. " През последните осем месеца посетих района три пъти и на място се убедих във волята за същински и резултатни промени на държавните управления на тези страни. Наистина упованията към политическите водачи от Западните Балкани към този момент са огромни, само че несъмнено най-големи са упованията на техните лични жители ", означи българският външен министър. Захариева бе безапелационна, че европейската вероятност на района би трябвало да се трансформира в необратим развой освен за Европейски Съюз, само че и за Западните Балкани.

" Когато забележим купчина с камъни, първата ни мисъл е не да ги хвърляме, а да строим мостове с тях. Моето виждане е, че когато мислим и приказваме за Западните Балкани, би трябвало да се концентрираме върху нещата които ни свързват, а не върху тези, които ни разделят ", показа по време на полемиката тя.

По думите й актуалният миг е основен за процеса на разширението. Отправянето на рекомендация за започване на договаряния с Република Македония и Република Албания от страна Комисията е единствено началото на процеса по присъединение. Това обаче дава доста повече благоприятни условия и принадлежности на Европейски Съюз, с които да поддържа страните по техния европейския път, разяснява вицепремиерът Захариева. Тя изрази вяра, че през юни ще бъде взето и решение за начало на договаряния за двете страни.

Подчертавайки значимостта на промените, които и шестте страни от Западните Балкани би трябвало да осъществят, Захариева сложи акцент върху смисъла на този развой за най-младата част от популацията на района. Младежката безработица в тези страни е към 55 - 60%, добави вицепремиерът и уточни, че преди години България също се е сблъскала с сходен проблем, само че през днешния ден трендовете са позитивни. По думите й единствено за последната година в страната са се завърнали 24 хиляди младежи.

" Доволна съм, че в Стратегията на Комисията за района има заложени фондове освен за обучение, само че и за start-up компании и основаване на работни места. С сходни по-бързи за осъществяване във времето ограничения може да се борим с младежката безработица ", съобщи Екатерина Захариева в отговор на въпрос.

Като различен значим аспект в бъдещото развиване на Западните Балкани министър Захариева открои свързаността - както сред страните от района, по този начин и на района с останалата част от Европа. " Това е тематиката, която избрахме за Срещата на върха в София. Това не е формат за разширение. Убедена съм обаче, че тази среща е най-лесният метод Европейски Съюз да покаже видимостта и уговорката си към района ", посочи българският вицепремиер. В умозаключение тя добави, че България има упоритостта към Софийската декларация от срещата да бъде заложено и приложение, което да доразвива с съответни хрумвания за планове шестте начинания от Стратегията на Комисията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (209)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР