Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в откриването на

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в откриването на
Коментари Харесай

Министър Димитров участва в IX годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Сапарева баня

Министърът на туризма доктор Илин Димитров взе участие в откриването на IX годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се организира през днешния ден и на следващия ден в Сапарева баня – в града с единствения гейзер у нас и с най-горещите минерални води в Европа – към този момент 104 градуса по последните измервания през май.

Министърът поздрави съюза, който по думите му към този момент 16 години работи интензивно и поредно за одобряване на имиджа на България като целогодишна и привлекателна дестинация, която предлага артикули и услуги с извънредно високо качество, развивайки този сегмент в туризма.

Събитието се дефинира като най-важното за Медикъл-СПА и СПА бранша в България.

„ Темата на годишния конгрес на организацията „ Зелената задача на българския здравен туризъм ” е извънредно значима, тъй като в подтекста на събитията в международен и европейски мащаб – пандемията от COVID-19, войната в Украйна, климатичните промени, както и следствията от тях – здравният туризъм е сериозна и действителна опция да предложим целогодишен първокласен артикул за резистентен туризъм ”, акцентира министър Димитров. Поставяме акцента върху зелената задача на българския здравен туризъм, с цел да насочим вниманието си към ролята на българските климатолечебни и балнео-климатолечебни курорти за възстановяване на здравния статус на популацията, изключително след двете години на пандемия, сподели министърът.

Той посочи, че с изключение на безспорните естествени запаси, България разполага и с отлична материална база и готови медицински експерти на международно равнище, които са причина за постигането на сериозен прогрес в този сегмент на бранша, изключително в посока развиване на здравен и медицински туризъм.

Като сполучливо дефинира министър Илин Димитров развиването на  СПА туризма тази година. По настоящи оценки близо 20% от българските туристи са почивали във водещите 12 общини с развъртян балнео и СПА туризъм от началото на годината до 20 август, което е добър знак за привлекателността и желанията на българите за този тип туризъм. За интервала от близо 8 месеца от началото на 2022 година в местата за настаняване в община Велинград са се записали над 197 хиляди туристи, в община Хисаря – над 88 хиляди, община Разлог – 86 хиляди, община  Сандански – над 75 хиляди, община Троян – 49 хиляди, община Павел Баня – над 38 хиляди, община Гърмен с над 34 хиляди, община Сапарева Баня – над 31 хиляди, община Девин – 30 хиляди, община Кюстендил – 14 хиляди, община Вършец – 13 хиляди, община Минерални бани с над  9 хиляди туристи.

Само в изброените 12 общини общо има над 665 хиляди регистрации на туристи в местата за настаняване за посочения интервал, което показва един доста сериозен интерес към СПА туризма. 

Значителен прогрес бе регистриран и в взаимната работа с немските здравни каси, която разрешава жители на Германия да се лекуват в България. “Ние непрестанно работим в тази тенденция – посредством контакти с бизнеса, промотиране на дестинациите, както и редица срещи на политическо и експертно равнище “, сподели министърът.

Министерство на туризма и община Сапарева баня са сътрудници на конгреса, в който по традиция вземат участие водещи експерти и специалисти от Европа и България в СПА и балнеосектора.

По време на срещата министърът показа опциите, които Националният проект за възобновяване и резистентност предлага за бързото адаптиране на бранш Туризъм към Европейския зелен пакт и прекосяване към потребление на възобновими източници на сила. Той обясни и ролята на новото звено в Министерството на туризма, което ще улеснява бизнеса в процеса на кандидатстване по стратегиите на ПВУ. Идеята е да бъдем самодейни в този развой, акцентира министър Димитров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР