Министърът на туризма д-р Илин Димитров откри Международния маскараден фестивал

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров откри Международния маскараден фестивал
Коментари Харесай

Министър Димитров откри Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

Министърът на туризма доктор Илин Димитров откри Международния маскараден фестивал „ Кукерландия " в Ямбол. Събитието продължава до неделя, 26-и февруари, с забавна и вълнуваща тридневна стратегия, обещана от уредниците.

По време на откриването министър Димитров поздрави уредниците за инвестиции професионализъм и хъс в популяризирането на обичаите и традициите в Ямбол и покрайнината. „ Международният маскараден фестивал „ Кукерландия " е освен едно от най-чаканите и атрактивни събития в Ямбол и района. През годините той се утвърди и като едно от значимите събития в културния календар на България, един добър мотив в края на февруари туристите да изберат тази дестинация. Поздравявам Ви за забавната и разнообразна стратегия, която се надявам да способства и за развиването на културния туризъм в района. Пожелавам на самодейците с все същото предпочитание, въображение, сила и възторг да участвате, да премерите сили и дано най-хубавите победят в спортната част ", съобщи министър Димитров по време на откриването.

В първата фестивална вечер карнавално шествие потегли от улица „ Търговска ", предвождано от емблематичните ямболски великански маски и Гайдарски състав при Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев ", Котел. Шествието завърши пред сцената до община Ямбол, с цел да стартира огненият театър на „ ЖАР спектакъл ".

Богатството на българските маскарадни игри ще бъде показано от кукери, сурвакари, мечкари, русалии и доста други участници през празничните дни. По мащаб ямболският фестивал е измежду най-големите и обилни събития в страната. През годините в него са взели участие групи от Македония, Румъния, Молдова, Хърватия, Сърбия, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.

Това е ХXIV-то издание на фестивала, който обичайно се случва сред Месни и Сирни Заговезни, временен интервал сред зимата и пролетта в българския ритуален календар.

Програмата планува още забавни събития, част от които е детска креативна работилница, фотографска галерия и кулинарен шоу-спектакъл. Според съпоставими данни на Национален статистически институт, туризмът в област Ямбол се е възстановил съвсем изцяло от пандемията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР