Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова получи

...
Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова получи
Коментари Харесай

Министър д-р Иванка Шалапатова за помощите към пострадали от стихиите, домовете за деца и българският принос в европейската социална политика

Министърът на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова получи премия за повсеместен принос към обществената политика в Европа. По този мотив тя гостува в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . Наградата е връчена на европейско ниво и беше връчена на конференцията, която слага акцент върху обществената стопанска система под егидата на испанското председателство.

Наградата открои ролята на България в поемането на председателството на Люксембургската декларация. Тя е подписана сред страните в Европейски Съюз, с цел да се основава всеобхватна система в областта на обществената стопанска система. На тази точно стопанска система се крепи публичният напредък, подчертава Шалапатова.

" Моят принос се състои главно в управлението на фондация " За нашите деца “, която е шеф на 100 души. Тя, наред с доста други цивилен организации, способства за развиването на обществената политика “, разясни доктор Шалапатова.

" Преди 27 години имаше 38 000 деца в домовете за сираци в България. В момента там заслон намират по-малко от 200 деца – те са с тежки увреждания, а домовете са 4 и се намират във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора. Реалистично е тези домове да бъдат закрити през 2024 година В качеството си на министър свиках съвет, който реши да ги затвори. Целта е децата да бъдат изведени в близка до фамилната среда или в фамилна среда. Ще ни трябват топлотата и любовта на приемните родители. Много се надявам и родителите на тези деца да поемат още веднъж грижата към тях, със мощна държавна поддръжка. България съумя да закрие 140 институции за деца. Това са увреждащи за тях институции “, разясни тематиката доктор Шалапатова.

Отпуска се еднократна помощ в размер на 1512 лева за потърпевшите от бурите при започване на ноември. Тогава бурни ветрове и дъжд унищожиха здания в разнообразни елементи на страната. " Заради ураганния вятър стотици фамилии останаха без покрив – в Смолян, Силистра, Разград, Шумен, Варна, Търговище. Когато посетихме тези места, установихме, че потребностите на тези семейства са доста огромни. Затова през вчерашния ден Министерски съвет реши да се отпусне оптимално допустимата от закона помощ на всяко потърпевшо домакинство. 450 фамилии са подали заявление в организация " Социално подкрепяне “ за тази помощ. Още при първите наводнения във Врачанско подпомогнахме семействата да си закупят обзавеждане, електроуреди. 150 фамилии бяха подкрепени в тази област. 133 фамилии, които бяха потърпевши при водното злополучие в Карлонвско през предходната година, също бяха подкрепени – късно, тази година, само че въпреки всичко - подкрепени. Екипът ни работи оптимално бързо “, сподели още министърът на труда и обществената политика.

Работата от разстояние от дълго време е регламентирана в българското законодателство, само че се опитваме да уточняваме законодателството, с цел да осигурим по-голяма еластичност на работния развой, добави Шалапатова. “С предлагането за наложително договаряне на мястото на работа от разстояние даваме опция на работодателя да обезпечи безвредни и здравословни условия на труд. Това постоянно се пропуща. Контрааргументът " Искам да работя, откъдето самичък реша “, значи, че забравяме за задължението на работодателя да обезпечи безвредни условия за работа. Предлага се опция да се употребява изкуствен интелект, който ще разреши по-коректно отчитате на работното време и осъществяване на дилемите от страна на служащия. Това би могло да докара до по-добра отбрана на служащия при заплащането му. Служителите би трябвало да бъдат известени авансово какви системи желае да употребява работодателят, с цел да управлява активността им. Всички промени са заложени за отбрана на чиновниците и в помощ на работодателите “, съобщи още министър доктор Иванка Шалапатова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР