Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна
Коментари Харесай

Министър Петков обсъди с Българска асоциация за аутсорсинг предизвикателствата на пазара на труда

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков се срещна с представители на управлението на Българска асоциация за аутсорсинг.

По време на диалога беше разисквано настоящото положение на пазара на труда и ограниченията за повишение на квалификацията на работната мощ. Акцент беше подложен върху политиките за по-добро съвместяване на професионалния и персоналния живот и опциите за въвеждане на гъвкаво работно време.

Министър Петков показа ограниченията за стимулиране на майките да се връщат по-бързо на работа след раждане на дете. От 2017 година законодателството дава опция на дамите, които се върнат на работа преди детето им да навърши една година, да получават към заплата си и 50% от полагащото им се обезщетение за развъждане на дете.

Данните все още са окуражаващи, защото много майки са се възползвали от тази опция, разяснява министър Петков. По линия на оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “ се извършва план „ Родители в претовареност “, който подкрепя връщането на членове на фамилията на пазара на труда, осигурявайки детегледачка за детето, добави той.

По време на срещата бяха разисквани и опциите за връщане на българи от чужбина за да намерят професионална реализация у нас. В тази връзка министър Петков показа самодейността на Министерството на труда и обществената политика за образуване на кариерни конгреси за българи в страните в Европа, които са с най-голям % учащи се или към този момент приключили наши сънародници.

Обсъдени бяха и регулациите за издаване на разрешителни за работа на жители от трети страни, както и подготовката на двустранни съглашения за контролиране на трудовата миграция. Министър Петков напомни, че през 2018 година България е подписала такива документи с Армения и Молдова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР