Министърът на транспорта освободи част от ръководството на БДЖ. Нарушения

...
Министърът на транспорта освободи част от ръководството на БДЖ. Нарушения
Коментари Харесай

Уволнения и в железниците: Министърът на транспорта освободи част от ръководството на БДЖ

Министърът на превоза освободи част от управлението на БДЖ. Нарушения са открити по два контракта за ремонт на вагони и за защита за милиони левове, които bTV осветли в свое следствие.

От постовете си потеглят Григори Григоров, ръководител на Съвета на шефовете и Никола Василев, изпълнителен шеф на " Холдинг БДЖ ". Останалите трима шефове в железниците могат да продължат да ръководят сдружението до попълването на овакантените места.

Сред претекстовете за решението на транспортния министър са влошени индикатори на сдружението съпоставено с 2020 година година. От началото на тази пък е имало над 70 000 закъснения на пътнически влакове и неприятна организация при товарните транспорти. Нередности са открити и при поръчки за милиони, за които ви разказахме в следствие на сътрудника Марин Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Железниците са упълномощили и двата контракта за вагоните и за защитата преди назначението на служебното държавно управление.

„ По отношение на поръчката за ремонт на локомотиви там изпълнителят е определен без авансово съобщение с договоряне, което не е довело до никакъв стопански резултат за самата компания, цената е много повишена, по-скоро като за пазаруване на нов вагон, а не за ремонт “, изясни транспортният министър Георги Тодоров.

В началото на юни към този момент освободеният Григори Григоров изясни пред bTV, че определеният цех е създал вагоните и държи интелектуално право върху модела им.

Другият контракт, още веднъж за милиони, пък залага на повече камери и по-малко охранители за сигурността на обектите на БДЖ. На личния състав от защитата се предлага да работят към компанията реализатор.

Снимка: btvnovinite.bg

От синдиката на железничарите към КНСБ упорстват контракта за защита да бъде негоден.

„ Ние продължаваме да твърдим, че този контракт не е преференциален. Защо би трябвало да гоним хора на БДЖ и за какво би трябвало да плащаме заплати на външна компания “, пита Петър Бунев, ръководител на синдиката на железничарите към КНСБ.

Двете публични поръчки са изпратени до финансовата ревизия.

Двамата освободени ръководители в БДЖ не бяха открити за коментар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР