Министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка

...
Министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка
Коментари Харесай

Московски и Фандъкова валидираха пощенска карта с лика на Христо Ботев

Министърът на превоза Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова валидираха пощенска карта във връзка 170 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Церемонията се състоя в Регионалния исторически музей.

Художник на плана е Стоян Дечев. Церемонията бе придружена с откриването на филателна галерия и представянето на мраморен бюст на поета , дело на скулптора Йордан Кръчмаров. Колекцията от пощенски марки е на инженер Георги Мъндев . Министърът на превоза Ивайло Московски означи, че ликът на Христо Ботев е бил част от пощенските марки над 25 пъти. " Това е показателно за ролята, която му отрежда цялата страна и цялото българско общество ", уточни Московски.

Художникът на плана Стоян Дечев напомни думите на Илия Бежков: " Левски е земята на България, а Ботев е нейното небе ".

Дечев съобщи, че Ботев и делото му е вдъхновял доста български актьори, а едни от най-хубавите картини са тези на Александър Поплилов. Картата носи портрет на Ботев, дело на Александър Поплилов. Стоян Дечев пък е негов възпитаник и по тази причина се наема с художественото оформление. Дечев уточни две значими аргументи за потреблението навръх този портрет. Проф. Поплилов е носил като талисман подписа на Христо Ботев в паспорта си. Подписът е всъщност напълно произведение на калиграфията. Дечев уточни и второто нещо, което той е носел в паспорта си приживе - малко изложение на Ботев от Вазов :

" Полицията го следеше. Богатите го презираха. Младежите го избягваха, само че го обичаха . Никой не можеше да издържи смелия му орлов взор. Той беше висок, наедрял, съвсем великан. Умното му лице - неизмеримо, високият му стан, гърлестият му диалект и смях, гордият му самоуверен и разкривен ход, го отличаваха и туряха нагоре от множеството, измежду което вървеше умислен ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР