Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев отправи покана към

...
Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев отправи покана към
Коментари Харесай

Равен брой разрешителни за българските и турските превозвачи предложи Николай Събев на посланик Айлин Секизкьок

Министърът на превоза и известията Николай Събев насочи покана към турската страна за провеждането на среща на равнище министри и посещаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево–Капъкуле “. Планира се срещата да се организира в края на месец януари т.г., като в нея ще вземат участие представители на виновните институции на двете страни. Това стана ясно по време на диалога на министър Николай Събев с посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок.

На срещата с турския му сътрудник, министър Събев ще сложи въпроса за актуализиране контингента разрешителни, разменян годишно сред двете страни по този начин, че той съответно да посрещне потребностите на превозвачите. Министър Събев упорства за идентични условия на работа за българските и турските превозвачи.

“Решени сме да ускорим икономическия напредък на България, като създадем доста благоприятни условия на транспортната промишленост. Съвместните дейности със прилежаща Турция би трябвало да обезпечат бързо и елементарно прекосяване през граничните пунктове, както и да подсигуряват равни благоприятни условия пред българските и турски превозвачи”, съобщи министър Николай Събев.

По време на диалозите с посланика на Турция бяха прегледани параметрите за понижаване на времето за прекосяване на тежкотоварни коли през граничните пунктове сред двете страни. Постигнато беше единодушие за разширението на пропускателния потенциал на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево–Капъкуле “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово–Хамзабейли “. Министър Събев увери дипломат Айлин Секизкьок, че българската страна ще предложи подготвени решения на идната среща с турския му сътрудник.

Министър Николай Събев осведоми дипломат Айлин Секизкьок, че България поддържа построяването на Ро-Ро терминална линия сред пристанище Бургас и пристанище Карасу. Това ще усъвършенства транспортната съгласуваност сред двете страни, което е от огромно значение за развиването на района, уточни министърът. Всяка опция за увеличение на стокооборота сред България и Турция и стимулирането на стопански напредък би трябвало да бъде употребена, уточни още министърът на превоза и известията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР