Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подкрепя предложението

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов подкрепя предложението
Коментари Харесай

Караджов настоява АПИ да плати дължимото към пътностроителните фирми |

Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов поддържа предлагането на ръководещата коалиция АПИ да заплати дължимото към пътностроителните компании.

В отрасловата парламентарна комисия през днешния ден той защити проекторешението, импортирано от Настимир Ананиев и група народни представители.

Проекторешението планува АПИ да заплати от одобрения си бюджет за 2022 година 50% от всички финансови отговорности за изпълнени действия, възлагани въз основата на договорите за поддържане на републикански пътища, в това число поправки на обособени пътни сектори, мостове и тунели.

Пътната организация ще би трябвало да заплати 100% от всички финансови отговорности на АПИ, зародили по договорите за доставка и монтаж на ограничаващи системи, по договорите за произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци и по договорите за полагане на маркировка на територията на републиканската пътна мрежа, както и на отговорностите по месечни и изключителни задачи по договорите за осъществяване на поддържане на републикански пътища.

" Това решение не е за легализиране на противозаконни контракти, то не е индулгенция за вероятното осъществяване на съществени поправки под формата на настоящи и то не е решение, което ще даде опция да се избра една или друга компания. Ще се изплатят съразмерно на откритите още през октомври - ноември предходната година суми. Предлаганото решение е единственият метод АПИ да продължи да поддържа републиканската пътна мрежа, да понижи общественото напрежение в пътностроителния отрасъл и да довърши започнатите обекти. " - съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов в отрасловата парламентарна комисия.



Караджов предупреди за риска да се стигне до преустановяване на поддръжката на републиканската пътна мрежа, преди да се изберат нови реализатори и да се сключат контракти с тях:

" Този риск може да бъде преодолян, единствено в случай че със свое решение Народното събрание даде опция на АПИ, до избора на нов реализатор, да продължи да разпорежда по актуалните настоящи контракти за настоящ ремонт. "

Проекторешението планува още АПИ да предприеме всички нужни правни и в действителност дейности по възлагането на нови действия по подписаните контракти до подписването на нови - със съответния предмет с реализатори, определени след открити процедури по реда на Закона за публичните поръчки, извършени през 2022 година, само че не по-късно от 30 септември 2022 година, в това число като подписва спомагателни съглашения към тези контракти, с които да промени крайния период на действието им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР